AKTUALIZÁCIA: Robert Fico: Skôr ako zákon na ochranu novinárov, treba zákon na ochranu pred novinármi

NETKY.SK • 22 November 2021, 16:24 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Robert Fico: Skôr ako zákon na ochranu novinárov, treba zákon na ochranu pred novinármi

BRATISLAVA - Na pondelkovej tlačovej konferencii, v súvislosti s otázkou týkajúcou sa pripravovanej novelizácie mediálnej legislatívy, uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico, že skôr ako ústavný zákon na ochranu novinárov, by bolo potrebné prijať zákon na ochranu pred novinármi a nepravdivými informáciami, ktoré predkladajú verejnosti.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 22.11. 18:25

"Jediným cieľo týchto vyhlášok je zvyšovanie očkovania a tlačenie verejnosti, ktorá očkovaná nie je, aby sa dala očkovať... Vo vyhláške veľmi jasne konštatujeme fakt, že ak ide o osobu zaočkovanú, táto môže covid dostať aj prenášať. Preto obmedzenie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia ľuďom, ktorí nie sú zaočkovaní, neprekonali covid, ale majú test, je diskriminačné a protiústavné..."

 

img

 

"Navrhujeme vyhlásiť tieto vyhlášky, najmä v tých častiach, ktoré sa týkajú obmedzenia vstupu do prevádzok, na hromadné podujatia pre ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní, napriek tomu, že môžu byť testovaní a zdraví, za protiústavné... Navrhujeme, aby Ústavný súd SR okamžite pozastavil účinnosť týchto vyhlášok. Už sa nám to raz podarilo... Dnes 22. nadobudli vyhlášky účinnosť. Už dnes je spracovaný návrh... Žiadame od ÚS SR, aby konal rýchlo."

 

"Včera bolo pozitívne testovaných 4 500 ľudí na Slovensku... Pýtam sa, čo okrem toho, že dostali nejakú správu... pre nich štát urobil? Chcem sa úplne vážne spýtať, či ich niekto kontaktoval!"

 

Fico sa nečuduje ľuďom, ktorí sa za posledné dni vrhli do obchodných centier, pretože vedia, že už sa tam nedostanú. "Koľko nakazili títo ľudia ľudí?"

 

Pôvodná správa

Líder opozičnej strany je však presvedčený najmä o tom, že v súčasnosti by sa všetky aktivity vlády a každého rezortu mali sústrediť na boj proti pandémii a jej dôsledkom.

 

 

"Nemôžeme naháňať 17 zajacov na poli, tým najväčším zajacom, ktorého treba chytiť, je covid. Preto musí byť prioritou otázka boja proti covidu, zdravotnícke riešenie i problém ekonomického dosahu. Do toho by som tlačil všetkých ministrov, pretože každý rezort môže v tomto úsilí niečím prispieť,“ povedal Fico.

 

 

Prezradil, že videl návrh zákona na ochranu novinárov a priznal, že je z neho rozčarovaný. "Vo verejnosti v tejto podobe vyvolá ešte väčšiu averziu voči novinárom,“ upozornil.

 

Otázku k navrhovanej mediálnej legislatíve dostal v pondelok aj predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Informoval, že o návrhoch zákonov sa budú v strane ešte bližšie rozprávať, z téz legislatívy rozumie snahe stransparentniť vlastníctvo médií.

 

img

 

Ministerka kultúry SR Natália Milanová a štátny tajomník rezortu Radoslav Kutaš na pondelkovej tlačovej konferencii hovorili o stave aktualizovanej mediálnej legislatívy. Pripomenuli, že okrem návrhu novely autorského zákona mieri na rokovanie parlamentu aj návrh zákona o mediálnych službách. Nová norma má nahradiť doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a zákon o digitálnom vysielaní. Jedným z jej cieľov je stransparentniť financovanie a vlastníctvo médií.

 

img

 

Novela má napríklad zaviesť povinnosť zápisu do registra partnerov verejného sektora pre všetky médiá, a to bez ohľadu na to, či so štátom obchodujú alebo nie. Médiá budú musieť taktiež evidovať donorov, ktorí im poskytli dar prevyšujúci 1 200 eur.

 

Ministerka Milanová tiež informovala, že v koalícii sa stále rokuje o znení zákona na ochranu novinárov. Cieľom je dohodnúť sa na verzii, na ktorej bude dohoda zabezpečujúca prijatie zákona ústavnou väčšinou.

 

Prečítajte si: Nahrávky z chaty sú podľa Fica výsledkom sprisahania. Žiada spravodlivosť!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies