Saudskoarabská púšť zakvitla vďaka výdatným zimným dažďom

NETKY.SK • 19 Február 2023, 14:00 • 2 min
Saudskoarabská púšť zakvitla vďaka výdatným zimným dažďom

RAFHÁ - V dôsledku mimoriadne výdatných zimných dažďov zakvitla púšť na severe Saudskej Arábie fialkastými kvetmi. Prilákalo to zvedavcov z celého Arabského polostrova, ktorí za rozkvitnutou púšťou cestovali aj stovky kilometrov, uviedla v piatok agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Zimné dažde spôsobili koncom minulého roka povodne v západných oblastiach saudskoarabského kráľovstva, ale na severe krajiny premenili zvyčajne monotónnu vyprahnutú púšť na zakvitnutú "lúku". "Nikto by v Saudskej Arábii neočakával takýto výjav. Táto vôňa a scenéria osviežuje dušu," uviedol 50-ročný Saudskoarab Muhammad Mutajrí o púštnych kvetoch, v arabčine nazývaných divými levanduľami. Na ceste za týmto zážitkom strávil za volantom takmer šesť hodín. Rozsiahle zakvitnuté plochy púšte sa nachádzajú v okolí meste Rafhá, ktoré leží pri hraniciach s Irakom. Kvety tam kvitnú len 15 - 20 dní v roku.

 

Návštevníci za touto scenériou cestujú v skupinách, často spolu s priateľmi. Vedľa svojich terénnych áut si rozložia stany a založia oheň, na ktorom si pripravujú pokrmy a nápoje. Reportér AFP sa rozprával z obyvateľom Rijádu, ktorý musel za púštnymi kvetmi precestovať približne 770 kilometrov. Oslovil aj obyvateľa Kataru, ktorému cesta na miesto trvala 12 hodín. "Človek tu získava novú motiváciu žiť," vyhlásil jeden z návštevníkov, ktorý si do púšte prišiel podľa vlastných slov "dobiť baterky". Miestni obyvatelia v tomto období nepúšťajú voľne do púšte svoje ťavie stáda, aby porasty divých levandúľ nespásli, uvádza AFP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies