Warholov portrét Maa Ce-tunga vydražili za takmer 99 miliónov hongkonských dolárov

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 14:01 • 2 min
Warholov portrét Maa Ce-tunga vydražili za takmer 99 miliónov hongkonských dolárov

BRATISLAVA - V hongkonskej pobočke aukčného domu Sotheby's vydražili v nedeľu portrét Maa Ce-Tunga od Andyho Warhola.

slovakia

left justify in out

Obraz niekdajšieho čínskeho vodcu sa predal za 98,5375 milióna hongkonských dolárov (v prepočte zhruba 11,86 milióna eur). Odborníci pritom odhadovali, že by mohol vyniesť až 120 miliónov hongkonských dolárov. Dielo, ktoré patrí medzi najznámejšie obrazy 20. storočia, si kúpil nemenovaný zberateľ z Ázie. 

Warhol začal svoju sériu sieťotlačových portrétov Maa Ce-tunga v roku 1972, keď sa vzťahy medzi medzi Čínou a USA počas studenej vojny začali zlepšovať po návšteve amerického prezidenta Richarda Nixona v Pekingu. Fotografia, ktorou sa umelec inšpiroval, bola na vnútornej obálke Malej červenej knihy, zbierky základných politických myšlienok a symbolu čínskeho komunizmu a propagandy.

 

Séria portrétov komunistického vodcu neskôr viedla k takmer 200 ďalším portrétom podobných veľkostí a rozmerov, ktoré sa štýlom podobali Warholovým skorším portrétom Marilyn Monroe a Elvisa Presleyho zo 60. rokov. Vystavovanie spomínaného zobrazenia Maa Ce-Tunga aj v jeho rôznych variáciách na čínskej pevnine v minulosti zakázali cenzori. Vodcove portréty napríklad nevystavili ani počas tamojšej prvej komplexnej výstavy Warholovho umenia v roku 2013. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies