Ako budú vyzerať tohtoročné Vianoce? Odborníci v tom majú jasno!

NETKY.SK • 26 Október 2021, 20:31 • 2 min
Ako budú vyzerať tohtoročné Vianoce? Odborníci v tom majú jasno!

BRATISLAVA - To, ako prežijeme tohtoročné vianočné sviatky, závisí od ochoty ľudí nechať sa zaočkovať. Zároveň bude kľúčové preočkovať treťou dávkou vakcíny rizikovú skupinu obyvateľstva.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Profesor Vladimír Krčméry v dnešnej relácii Na Telo Plus s Michalom Kovačičom potvrdil, že po incidentoch, kedy ho na ulici ohrozoval muž so zbraňou a jeho rodina čelila vyhrážaniu, sa situácia upokojila a on sa mohol pokojne vrátiť na Slovensko. Istý čas totiž musel pre obavy o vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť svojej rodiny žiť v Rakúsku. „Necítil som sa tu bezpečne. Situácia sa ale zlepšila a cítim sa oveľa bezpečnejšie,“ skonštatoval odborník. 

 

Vyhrážky smrťou

Priznal, že v jeho prípade nejde o prvý prípad, kedy ho niekto ohrozoval zbraňou. Na Haiti či v Burundi po ňom a lekároch strieľali pravidelne. Myslí si, že dôvodom je deštrukcia autorít od vypuknutia pandémie koronavírusu a žiaľ "do rany" sa dostali aj odborníci.

 

Verbálnym útokom čelia aj ďalší dvaja hostia relácie – predseda Lekárskeho odborového združenie (LOZ) Peter Visolajský či matematik Richard Kollár, ktorý už podal niekoľko trestných oznámení za vyhrážky smrťou.

 

Zároveň zhodnotil, že zatiaľ tu nevidí žiaden mechanizmus, ktorý by túto pandemickú vlnu zastavil. Situácia v nemocniciach sa bude aj naďalej zhoršovať. Odborníci zároveň nevedia vylúčiť, či sa nezopakuje scenár z druhej vlny pandémie, keďže im chýbajú dáta. 

 

Zaplnia sa nemocnice

Kollár uviedol, že nárast infikovaných prípadov delta variantom bude rapídne narastať, rovnako ako je tomu  v okolitých krajinách. Matematik podobný trend očakáva už od budúceho týždňa aj na Slovensku

 

„Typ stolovej hory sa začína meniť na Mount Everest,” skonštatoval infektológ Krčméry o pandemickej krivke tretej vlny. Dodal, že ak nebudú zaočkované 2/3 svetovej populácie, ťažko sa vyhneme ďalším vlnám pandémie. Kollár si myslí, že pandemická situácia sa začne zhoršovať naprieč všetkými okresmi. Dokonca aj v tých, v ktorých je relatívne vysoká zaočkovanosť.

 

„Bude mať rozličný rozsah. To, čo uvidíme, je, že na Západnom Slovensku, kde je vysoký stupeň zaočkovanosti, by sme nemali zažiť takú vážnu pandémiu. V okresoch, kde je však nižšia, môže byť rozsah oveľa vážnejší,“ uviedol matematik.

 

Ako prežijeme Vianoce?

Visolajský vianočné sviatky nevidí tak optimisticky ako minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. „V nemocniciach budeme mať určite plno, ale nielen covidu. Cez Vianoce bude doznievať táto vlna. Hospitalizovaných bude ešte veľa pacientov. Ak si chce niekto plánovať nejaké pobyty a je zaočkovaný, má určite slobodnejší výber. Ak pôjde o individuálny pobyt a nebude sa stretávať s veľa ľuďmi, je to podľa mňa bezpečné,“ zhodnotil lekár.

 

Krčméry k téme vianočných sviatkov dodal, že všetko je to ľuďoch a ich ochote nechať sa zaočkovať. Kollár vyzdvihol ďalší problém, ktorý sa spája s vianočnými sviatkami.

 

„Na Vianoce nastane jedna veľmi zlá vec. Deväť mesiacov, odkedy sme začali očkovať prvou dávkou. Výskumy a prax naznačujú, že ide o kritické obdobie, kedy začína klesať účinnosť vakcín najmä u ľudí nad 65 rokov. Ak týchto ľudí nestihneme zaočkovať treťou dávkou, tak práve vtedy by sa mohli reinfikovať. Ak tomuto riziku predídeme, je veľká šanca, že Vianoce by mohli byť optimistické a počty infikovaných klesať. V nemocniciach bude viac ľudí ako dnes, ale budeme klesať,“ pripomenul.

 

Povinné očkovanie

Krčméry na útlm v očkovaní zareagoval veľmi nepopulárnym opatrením, ktorým je povinné očkovanie ľudí určitých profesií, tak ako to urobili napríklad v Rakúsku či Českej republike.

 

Zároveň by uvažoval nad uvoľnením opatrení pre plne zaočkované osoby, aby sa zvýšila motivácia slovenskej populácie. Visolajský podotkol, že v rámci očkovacej kampane sme trochu zlyhali.

 

V práci sa často stretáva so staršími ľuďmi, ktorí by sa aj nechali zaočkovať, len im chýbajú informácie. Myslí si, že zlyháva komunikácia a že sme v tomto prípade nevyčerpali všetky možnosti, ktoré máme. Ako príklad uviedol všeobecných lekárov, ktorí svojich pacientov nedostatočne informujú. Nevylúčil pritom ani sankcie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies