Slovák Peter Beňuška ako hlavný architekt Európskej komisie mení podobu Bruselu

NETKY.SK • 26 September 2019, 11:36 • 2 min
Slovák Peter Beňuška ako hlavný architekt Európskej komisie mení podobu Bruselu

BRUSEL - Zatiaľ najvyššia naplánovaná budova v Bruseli bude mať 155 metrov a bude súčasťou komplexu patriaceho Európskej komisii (EK). Pri vzniku tohto projektu veľkú úlohu zohral Slovák - Peter Beňuška, hlavný architekt Európskej komisie a bývalý hlavný architekt Bratislavy.

slovakia

left justify in out

"Je to nová funkcia v Európskej komisii, ktorá vznikla vo februári 2016. Do komisie som prišiel v roku 2008 viesť Oddelenie projektovania budov. Počas projektovania budov, ktoré sme zrealizovali alebo prestavali, som zdôrazňoval kvalitu architektúry a riešení, ktoré sú ekonomické, efektívne a udržateľné. Výsledok bol, že aj v komisii si uvedomili, že hlavný architekt môže byť veľmi užitočný," uviedol Beňuška.

 

Beňuška je jeden z najvyššie postavených Slovákov v exekutíve EÚ. Ako hlavný architekt EK má na starosti výstavbu, údržbu, dispozičné riešenie a rekonštrukciu priestorov pre takmer 30-tisíc úradníkov po celej Európe.

 

 

Dozoroval najväčšiu medzinárodnú architektonickú súťaž eurokomisie, projekt s názvom Loi 130 (adresa na ulici Arts-Loi, v blízkosti Európskej komisie a Rady). Tento komplex budov s dvoma výškovými vežami, ktorý by mal byť dokončený v roku 2035, navždy zmení panorámu "hlavného mesta EÚ".

 

Projekt Loi 130 vznikol v spolupráci s Medzinárodnou úniou architektov (UIA) a Beňuška bol Európskou komisiou vymenovaný za člena poroty, ktorá vybrala víťazný návrh.

 

Slovenský architekt šéfuje tímu odborníkov v rámci Úradu pre infraštruktúru a logistiku (OIB) Európskej komisie. Počas svojho pôsobenia v uvedenej funkcii mal na starosti prestavbu alebo výstavbu jednej pätiny administratívnych priestorov Európskej komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies