8. máj nám pripomína koniec desivej kapitoly ľudských dejín

NETKY.SK • 8 Máj 2019, 08:00 • 2 min
8. máj nám pripomína koniec desivej kapitoly ľudských dejín

Deň víťazstva nad fašizmom je veľmi dôležitým sviatkom, ktorého význam by mal poznať každý jeden z nás.

slovakia

left justify in out

Druhá svetová vojna bola hrôzou, na ktorú ľudstvo nikdy nezabudne a verme, že sa z nej aj dostatočne poučilo. Nielenže išlo o najväčší ozbrojený konflikt vôbec, do pamätí sa zapísala aj kvôli masovému vyvražďovaniu židov. Uvádza sa, že v nej zahynulo okolo 60 miliónov ľudí, pričom sa bojovalo na všetkých kontinentoch.

 

img

 

V roku 1945 sa však v Európe konečne boje schyľovali ku koncu. Nemci začali prehrávať na talianskom fronte, a tak nacisti 28. apríla podpísali prímerie. Následne začiatkom mája sovietske  vojská dobyli Berlín a v troskách Ríšskeho snemu vztýčili svoju zástavu. V tomto čase zároveň nacistický vodca Adolf Hitler spáchal samovraždu. Nemecko bolo porazené.

 

img

 

8. máj sa teda do dejín zapísal ako deň nemeckej kapitulácie a teda deň, kedy sa v Európe definitívne skončila II. svetová vojna. Kapitulácia Nemecka vstúpila v do platnosti minútu po jedenástej večer stredoeurópskeho času, preto sa kvôli časovému posunu v niektorých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu oslavuje Deň víťazstva nad fašizmom až 9. mája.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies