Starý most nad železnicou v Štrbe bude minulosťou, nahradí ho nový

NETKY.SK • 9 Marec 2024, 11:45 • 2 min
Starý most nad železnicou v Štrbe bude minulosťou, nahradí ho nový

Most spájajúci Štrbu s miestnou časťou Tatranská Štrba prejde rekonštrukciou. Prešovský samosprávny kraj (PSK) pôvodný vyše 90-ročný objekt nad železničnou traťou kompletne zbúra a nahradí ho novým premostením.

slovakia

left justify in out

Stať by sa tak malo do konca tohto roka. Kraj spúšťa významnú investičnú akciu v okrese Poprad za bezmála 3,2 milióna eur. Prinesie rekonštrukciu jedného z najstarších mostov, vybudovaného ešte v roku  1932, ktorý vedie ponad hlavnú železničnú trať v Štrbe.

Komplexnú sanáciu si vynútil jeho zlý stavebno-technický stav kategorizovaný v šiestom stupni zo siedmich. Do novembra 2024 by ho mal vymeniť nový objekt aj s chodníkmi, ktorý postaví firma Strabag. Stavbu už tradične dozoruje Správa a údržba ciest PSK.

„Obec Štrba potrebuje dopravné prepojenie, ktoré bude bezpečné a kvalitné, a preto prostriedky, ktoré kraj na tento účel vyčlenil, budú určite použité účelne a efektívne. Zatiaľ sú to úverové zdroje, avšak po vyhlásení výzvy a schválení na Rade partnerstva na to použijeme európske štrukturálne fondy. Most sme riešili už dlhšiu dobu a vnímali sme, že jeho oprava je nevyhnutná, preto aj touto cestou ďakujem krajským poslancom, že sme našli financie na jeho modernizáciu. Aj keď investícia prinesie viaceré obmedzenia, obchádzky i výluky, verím, že s trpezlivosťou a pochopením  situáciu zvládne aj verejnosť a motoristi,“  ozrejmil počas stredajšieho odovzdávania stavby zhotoviteľovi predseda PSK Milan Majerský.

Pôvodný objekt sa bude demolovať zvrchu, následne rezať a odoberať žeriavmi. Odstránia sa podporené konštrukcie spod starého mosta a založí sa spodná stavba nového mosta. Nasledovať bude debnenie, vystužovanie aj betonáž, neskôr osadenie oceľovej nosnej konštrukcie a výstavba mostných kužeľov. V rámci prác sa opraví aj priľahlý úsek cesty tretej triedy a vybudujú sa nové chodníky pre peších i verejné osvetlenie.

„Prvé návrhy na rekonštrukciu tohto mosta sa začali už pred tromi rokmi a ja som rád, že tohto roku sa postaví a že sa to stihne ešte pred zimou. Určite nás práce obmedzia, lebo most sa uzavrie a začne sa tvrdá realita dňa. Preto posledné dni riešime najmä otvorené problémy, ktoré s tým súvisia, a to sú náhradné autobusové spoje a kadiaľ budeme do obce chodiť. Bude to síce z východnej strany od Svitu a zo západnej cez Važec zachádzka, ale v záujme výmeny starého objektu za nový je to potrebné,“ doplnil starosta Štrby Michal Sýkora.

Novovybudovaný mostný objekt sa bude rekonštruovať v dĺžke 24 metrov a priľahlý úsek cesty v dĺžke 0,15 km. Po vybudovaní bude mať premostenie parametre, ktoré vyžaduje súčasná slovenská norma. V úseku novovybudovaného mostného objektu sa pritom zrealizuje aj nové trakčné vedenie ŽSR.

Počas naplánovaných stavebných prác dôjde v úseku k presmerovaniu dopravy z cesty III/3060 v mieste mosta na dočasnú obchádzkovú trasu po ceste III/2343 cez obec Lučivná, ako aj k obmedzeniam na železničnej trati.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj. Foto: Rekonštruovaný most. (psk.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies