Minister obrany Šojgu dnes vymenoval ruské priority na Ukrajine

NETKY.SK • 5 Júl 2022, 14:59 • 2 min
Minister obrany Šojgu dnes vymenoval ruské priority na Ukrajine

MOSKVA – „Ruská vojenská operácia na Ukrajine bude pokračovať až do úplného dokončenia úloh stanovených prezidentom Vladimírom Putinom.“ Uviedol to v utorok šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu na konferenčnom zhromaždení v rezorte.

slovakia

left justify in out

Prioritami, zdôraznil, je ochrana životov a zdravia ruskej armády a vylúčenie hrozieb pre civilistov. TASS zozbieral hlavné tézy z prejavu ministra.

 

O vyhliadkach „operácie“

 

img

 

Ruská armáda sa po úplnom oslobodení územia Luhanskej ľudovej republiky nezastaví: „Špeciálna vojenská operácia bude pokračovať, kým nebudú splnené úlohy stanovené vrchným veliteľom,“ uviedol minister.

 

O vojenských prioritách 

 

„Dnes sú pre nás hlavnými prioritami zachovanie života a zdravia podriadeného personálu a vylúčenie ohrozenia bezpečnosti civilného obyvateľstva,“ uviedol Šojgu.

 

img

 

Na aké úlohy a oblasti sa armáda mieni sústrediť, minister nespresnil. Putin v pondelok oznámil, že od generálov dostal návrhy na vývoj ofenzívy, a zdôraznil, že jednotky zapojené do oslobodenia Luhanskej ľudovej republiky majú dostať odpočinok a skupiny Východ a Západ  by mali plniť svoje úlohy podľa predtým schválených plánov.

 

O západných zbraniach 

 

„Kolektívny Západ v nádeji na predĺženie konfliktu na Ukrajine pokračuje vo veľkých dodávkach zbraní kyjevskému režimu. Do krajiny už bolo dodaných viac ako 28 000 ton vojenského nákladu. Časť západných zbraní sa zároveň šíri po regióne Blízkeho východu a končí aj na čiernom trhu,“ uviedol minister.

 

O zahraničných žoldnieroch 

 

„V dôsledku úspešnej ofenzívy ruskej armády a jednotiek ľudových republík sa znížil počet zahraničných žoldnierov a zamestnancov súkromných vojenských spoločnosti pôsobiacich v krajine,“ povedal Šojgu.

 

img

 

Len za posledných 10 dní bolo zabitých 170 žoldnierov, 99 sa odmietlo zúčastniť na bojoch a opustilo ukrajinské územie. Ministerstvo obrany Ruskej federácie v polovici júna informovalo, že v krajine zostáva 3 221 zahraničných žoldnierov a vojenských špecialistov, pričom ich prúd na Ukrajinu sa nielen znížil, ale v skutočnosti sa otočil opačným smerom.

 

O humanitárnom aspekte 

 

„Ruská armáda poskytuje komplexnú podporu obyvateľom oslobodených miest a bude pokračovať v zabezpečovaní pokojného života na územiach kontrolovaných ruskými jednotkami,“ uviedol minister.

 

Okrem toho Moskva zaisťuje bezpečnosť plavby v Čiernom a Azovskom mori. „Vytvorili sme dva humanitárne koridory pre pohyb civilných lodí. Nebezpečenstvo mín vo vodnej oblasti prístavu Mariupoľ je úplne odstránené,“ povedal.

 

 

Ruskí sapéri skontrolovali prítomnosť mín na viac ako 3 700 hektároch oslobodených území Doneckej a Luganskej ľudovej republiky a zneškodnili 46 379 výbušných predmetov.

 

https://tass.ru/armiya-i-opk/15126583



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies