Spojené štáty opätovne neprijali finančný balík na záchranu ekonomiky

NETKY.SK • 24 Marec 2020, 07:44 • 2 min
Spojené štáty opätovne neprijali finančný balík na záchranu ekonomiky

WASHINGTON - Horná komora amerického Kongresu neschválila vo včerajších hodinách už druhý deň po sebe návrh zákona, ktorý mal uvoľniť státisíce miliónov dolárov na pomoc ekonomike Spojených štátov v čase koronavírusovej krízy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Išlo by o historický okamih 

Podľa senátorov bolo odobrenie záchranného plánu blízko. Vláda Spojených štátov je pod intenzívnym tlakom, aby schválila legislatívu, ktorá by zabezpečila historicky vysokú finančnú čiastku z federálnych zdrojov na prevenciu pred zničujúcim ekonomickým kolapsom. Nátlak rastie v čase, keď sa smrtiaca pandémia šíri v amerických štátoch ako New York či Kalifornia.

 

img

 

Návrh zákona neprešiel

Demokrati sa však tejto republikánskej iniciatíve vzopreli s tým, že podľa nich ide o nedostatočnú ochranu pracovníkov. Návrh zákona v Senáte napokon neprešiel v pomere hlasov 49:46, pričom na jeho schválenie bolo potrebných 60 hlasov.

 

img

 

Predpokladal dotáciedo výšky dvoch biliónov dolárov pre americké rodiny, tisíce podnikov v ťažkostiach a nedostatočne vybavené nemocnice. Návrh bol neúspešný i napriek intenzívnemu vyjednávaniu medzi republikánmi, demokratmi a federálnou vládou na čele s prezidentom Donaldom Trumpom.

 

Núdzové stanice

Samotný Trump koncom minulého týždňa oznámil, že nariadil zriadenie núdzových zdravotníckych staníc s kapacitou niekoľkých tisíc nemocničných lôžok v ohniskách šírenia nového koronavírusu po celých Spojených štátoch.

Počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v krajine presiahol v pondelok číslo 35 000.

 

img

 

Situácia v krajine 

Najviac prípadov nákazy, takmer 17 000, hlásia zo štátu New York. Takmer 2000 nakazených je v druhom najviac postihnutom štáte Washington na západnom pobreží USA.

 

Časť amerických štátov vydala nariadenia prikazujúce obyvateľom zdržiavať sa čo najviac doma, čo sa vzťahuje na celkovo 100 miliónov Američanov. Ku Kalifornii, New Yorku, New Jersey, Connecticutu a Illinois sa v tomto smere najnovšie pripojili aj Ohio, Delaware a Louisiana.

 

img

 

Tretí najviac postihnutí 

USA sú treťou najviac postihnutou krajinou po Číne a Taliansku. Následkom ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, podľahlo v USA už 471 ľudí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies