Eduard Heger: Odkaz solúnskych vierozvestcov je najlepšie uctiť si jeho neustálym rozvíjaním

NETKY.SK • 5 Júl 2021, 16:46 • 2 min
Eduard Heger: Odkaz solúnskych vierozvestcov je najlepšie uctiť si  jeho neustálym rozvíjaním

BRATISLAVA - Eduard Heger uviedol, že odkaz solúnskych vierozvestcov, svätého Cyrila a Metoda, je najlepšie uctiť si neustálym rozvíjaním hodnôt, ktoré priniesli.

slovakia

left justify in out

Premiér uviedol na sociálnej sieti, že ich pamiatku si dnes uctil aj na bohoslužbe v Nitre. "Solúnski bratia nám pred stáročiami odovzdali svoj odkaz a najlepším uctením ich misie bude, ak hodnoty, ktoré priniesli na Slovensko, budeme neustále rozvíjať. Ich pamiatku som si dnes uctil aj na bohoslužbe v Nitre," napísal.

 

img

 

Súvisiaci článok: Prezidentka SR: Vďaka Cyrilovi a Metodovi sa viera na Slovensku stala zrozumiteľnou

 

Podľa neho sa vierozvestci výrazne podpísali pod víziu zjednotenia moravského národa prostredníctvom jazyka, vzdelania a kultúry. „Bez týchto atribútov sa nemôže rozvíjať žiadna národná identita,“ skonštatoval. Dodal, že jeho prioritou je, aby Slovensko bolo modernou, zdravou, spravodlivou, vzdelanou a kultúrnou krajinou.

 

img

Sviatok svätých Cyrila a Metoda oslavujú rímskokatolíci každoročne 5. júla ako pripomenutie symbolického výročia príchodu slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu v roku 863. Slovanské pravoslávne cirkvi majú vlastný deň oslavy svätých Cyrila a Metoda, ktorým je podľa pravoslávneho kalendára 11. máj a podľa občianskeho kalendára 24. máj. Všeobecný rímsky kalendár, ktorý platí od roku 1970, si pripomína pamiatku svätých bratov 14. februára, čo je dátum úmrtia svätého Cyrila.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies