Minister životného prostredia Ján Budaj predstavil zmeny v zálohovaní fľiaš

NETKY.SK • 5 Január 2021, 13:29 • 2 min
Minister životného prostredia Ján Budaj predstavil zmeny v zálohovaní fľiaš

BRATISLAVA - Poznáme výhercu súťaže a správcu systému zálohovania PET fliaš a hliníkových obalov nápojov.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia začalo s výberom správcu systému zálohovania plastových fliaš a hliníkových obalov ešte v októbri minulého roka. Víťaz mal byť pôvdne známy do konca roku 2020. „Na Slovensku sa ročne vyprodukuje a dostane do obehu prakticky jedna miliarda plastových fliaš a 100 miliónov hliníkových obalov nápojov,” vyhlásil vtedy na tlačovej konferencii minister Ján Budaj. 

 

img

 

Správca 

 

Správcom systému zálohovania PET fliaš a hliníkových obalov nápojov sa stalo konzorcium štyroch spoločností - Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, Slovenského zväzu výrobcov piva a sladu, Slovenskej aliancie moderného obchodu a Zväzu obchodu SR. To sa prihlásilo ako jediný záujemca.

 

Znamená to, že od januára preberá zodpovednosť za prípravu systému. Ministerstvo životného prostredia od správcu systému tiež požaduje, aby sa 90-percentné zálohovanie jednorazových plastov dosiahlo už v roku 2025. Minister Budaj však doplnil, že už do konca tohto roka chce vidieť prvé výsledky.

 

 

img

 

Zálohovanie

 

Za zálohovanie plastovej fľaše či plechovky bude možné dostať 15 centov. Tie dostane pri vrátení fľaše alebo plechovky od automatu naspäť. Ak spotrebiteľ nevráti fľašu alebo plechovku do automatu, v systéme zálohovania budú ostávať peniaze vyzbierané pri predaji nápojov. Tie správca uloží na transparentný účet.

 

Obaly bude možné odovzdať na 6500 odberných miestach. "V malých predajniach zabezpečí správca malé skenery, aby sa dala fľaša odovzdať aj bez zálohovacieho automatu," spresnil minister Budaj. O využití peňazí za zálohu fliaš bude rozhodovať Ministerstvo životného prostredia SR. 


img

Čiarové kódy

 

Šéf envirorezortu uviedol, že celý systém zálohovania bude funkčný vďaka čiarovým kódom. Výrobcovia by preto v prípade plastových fliaš mali začať čiarový kód umiestňovať tak, aby sa znížilo riziko, že fľaša vďaka opotrebovaniu alebo roztrhnutiu etikety stratí čiarový kód.

Ján Budaj na záver dodal, že MŽP chystá špecifický projekt, vďaka ktorému bude na začiatku zálohovania možné vracať do automatov a získať tak naspäť 15 centov aj za fľaše, ktoré nemajú čiarový kód.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona