Výzva Ukrajiny na osobitné rokovania o Mariupole je teatrálna, uviedol Lavrov

NETKY.SK • 26 Apríl 2022, 16:14 • 2 min
Výzva Ukrajiny na osobitné rokovania o Mariupole je teatrálna, uviedol Lavrov

MOSKVA – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok odmietol výzvu Kyjeva na osobitné rokovania o umožnení odchodu civilistov z ukrajinského mesta Mariupoľ.

slovakia

left justify in out

Lavrov to povedal na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v Moskve, informuje TASR podľa správy stanice Sky News. Návrh Ukrajiny označil Lavrov za „teatrálne gesto“, ktorého pravdepodobným cieľom je zinscenovať ďalšiu „srdcervúcu scénku“.

 

img

 

„Ak sa máme zhovárať o serióznych postojoch ohľadne rokovaní, tak by (Ukrajinci) radšej mali čo najskôr odpovedať na naše návrhy,“ povedal Lavrov v súvislosti s písomným návrhom Ruska na ukončenie konfliktu, ktorý podľa Kremľa doručili do Kyjeva minulý týždeň. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však podľa Lavrova tieto ruské návrhy ignoruje.

 

img

 

Britská stanica BBC si na tlačovej konferencii všimla Lavrovove vyhlásenie, že západné krajiny sa v konflikte na Ukrajine angažujú iba preto, aby spôsobili Rusku škody. Tento konflikt je podľa neho dôsledkom zasahovania Západu do „geopolitického priestoru“ Ruska. Prisľúbil však, že Rusko je pripravené spolupracovať s OSN pri ochrane civilistov. „Naše ciele sú predovšetkým chrániť civilné obyvateľstvo a tu sme pripravení spolupracovať s našimi kolegami z OSN s cieľom zmierniť vážnu situáciu civilného obyvateľstva,“ povedal Lavrov.

 

K téme: OSN je pripravená zmobilizovať zdroje na záchranu životov v Mariupole

 

img

 

Guterres uviedol, že s Lavrovom mali „otvorenú diskusiu“. Zopakoval názor OSN, že ruská vojenská intervencia predstavuje porušenie územnej celistvosti Ukrajiny a tiež Charty OSN. Ako pokračoval šéf OSN, aj keď sa s Lavrovom nezhodli na príčinách vojny na Ukrajine, je v záujme všetkých tieto násilnosti ukončiť a čo najskôr vytvoriť bezpečné koridory pre evakuáciu civilistov z oblastí zasiahnutých bojmi. Guterres uzavrel svoje vystúpenie výzvou na dodržiavanie medzinárodného práva a návrat k spolupráci v boji proti klimatickej zmene a pandémii koronavírusu.

 

Možno vás zaujme: Samosprávam by pomohlo zastropovanie cien energií, uviedla prezidentka




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies