Podľa Hegera vládne opatrenia zaberajú, no ľudia by nemali zneužívať, že sa cez Veľkú noc otvoria kostoly

NETKY.SK • 31 Marec 2021, 11:35 • 2 min
Podľa Hegera vládne opatrenia zaberajú, no ľudia by nemali zneužívať, že sa cez Veľkú noc otvoria kostoly

SLOVENSKO - Po rokovaní vlády Eduard Heger informoval o prerokovaných bodoch, ktoré súvisia i s Veľkou nocou.

slovakia

left justify in out

Eduard Heger oznámil, že po stretnutí s arcibiskupom Stanislavom Zvolenským povolia individuálne návštevy kostolov. Neznamená to však to, že budú povolené bohoslužby. Slováci tak budú môcť íst do kostola za účelom individuálnej duchovnej starostlivosti, napríklad spovede.Tie budú súčasťou výnimiek zo zákazu vychádzania.

 

img

 

Minister vnútra Roman Mikulec pripomenul, že počas veľkonočných sviatkov budú sprísnené kontroly na hraniciach okresov a cesta na duchovnú starostlivosť nie je dôvodom na ich prekročenie. Ku kontrolovaniu výnimiek sa Heger vyjadril, že "nemáme päť miliónov policajtov na päť miliónov občanov"Represia s preveciou je podľa Hegera úplne kľúčová. "Prosím buďme zodpovední,všetci chceme mať leto bez rúšok," povedal Heger.

 

Poprosil ľudí, aby dodržiavali opatrenia nie preto, že to chce štát, ale pre vlastnú bezpečnosť. Ohľadom duchovnej starostlivosti povedal, aby to ľudia nevyužívali ako zámienku na porušovanie opatrení. Podľa neho musíme byť veľmi opatrní, a musíme absolvovať diskusiu s odborníkmi, než uvoľníme opatrenia.

 

Vo vláde dnes rokovali i o uznesení vlády, ktoré doplnili o nejaké body a o núdzovom stave. Eduard Heger poďakoval všetkým poslancom, ktorí schválili pandemickú PN a OČR.  Chcel na to poukázať z toho dôvodu, pretože toto zvýšenie predložili na to, aby ho ľudia využívali, ak treba. Ľudia tak dostanú vyrovnanie čistej mzdy, vláda tým podporila znižovanie nákazy. Ak sú ľudia chorí, mali by byť doma a chrániť zdravie.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Heger tvrdí, že situácia sa zlepšuje. Slovákov však prosí, aby počas sviatkov rešpektovali opatrenia

 

Čo sa týka zmien ohľadom pandémie a riešenia epidemiologických otázok treba byť, podľa neho, veľmi opatrní, aby sme neboli kontraproduktívni. "Konzílium máme najskúsenejšie v krajine," dodal Heger.  Podľa Hegera vládne opatrenia zaberajú. Prognostici to dokazujú tým, že zapracúvajú do svojich prognóz, že situácia sa zlepší, čo znamená, že vláda to robí dobre. Podľa neho je stav dostačujúci na to, aby sme previedli ekonomiku. "Hygienik vie posúdiť čo je únosne, hygienik vie posúdiť, čo sa dá a čo sa nedá," dodal Heger. 

 

Každý v štáte plní svoju úlohu. "Ja som veľmi rád, že na slovensku máme veľmi kompetentné úrady," vyjadril sa Heger. Vie že sa na nich môže spolahnut a nechá si poradiť. "Toto je mýslím, že správne," dodal Heger.

 

Ohľadom dnešného prejednávania Ústavného súdu povedal, že keď rozhodne ústavný súd, zvykne vydať aj odôvodnenie. Nehce komentovať verejne ich rozhodnutia. Nie je podľa neho na mieste, aby sme o tom hovorili v čase, keď ústavný súd zasadá. Ak bude treba, zasadnú vo vláde online alebo prezenčne, a súpripravení upraviť vyhlášku. Konkretizovať nemôže, čaká na rozhodnutie súdu. 

 

"Prosím vás, myslite na to, že každý z nás rozhoduje o tom, aké bude leto," dodal Heger na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona