Vysoké teploty na Slovensku dávajú zabrať aj kurčatám vo veľkochovoch

NETKY.SK • 1 August 2018, 17:25 • 2 min
Vysoké teploty na Slovensku dávajú zabrať aj kurčatám vo veľkochovoch

BRATISlAVA - Súčasné tropické dni na Slovensku dávajú zabrať nielen ľuďom, ale aj zvieratám. Platí to podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) aj o kurčatách vo veľkochovoch.

slovakia

left justify in out

"Hydinári vyvíjajú maximálne úsilie pre to, aby aj v týchto extrémnych teplotách zabezpečili pre kurčatá optimálne podmienky, nehľadiac na zvýšené náklady z toho vyplývajúce," opísal tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban.

 

Vo všetkých veľkochovoch sú podľa jeho slov posilnené tímy ošetrovateľov kurčiat po celých 24 hodín, výrazne vyššia je aj spotreba elektrickej energie pre chod klimatizácie a zvlhčovačov ovzdušia v halách. "Aj vďaka tomu nehlásia z jednotlivých veľkochovov výraznejšie zvýšenie úhynov zvierat v porovnaní s iným ročným obdobím," dodal Urban.

 

Pri kurčatách vo veľkochovoch je pritom podľa hydinárov potrebné zohľadňovať viac faktorov. Pretože iná teplota je potrebná v halách pri jednodňových kurčatách, kde je to nad 30 stupňov Celzia, inú treba pri týždňových a, napokon, kurčatá pred vyskladnením sa najlepšie cítia pri teplote 21 - 22 stupňov Celzia.

 

"Vďaka investíciám do moderných hál dokážu slovenskí hydinári reagovať na tieto požiadavky. Nie je to len klimatizácia, ale aj plnoautomatické rozprašovanie vodnej pary, ktoré zabezpečí požadovanú diferencovanú teplotu v halách," dodal Urban. V tomto prípade však upozorňuje na sledovanie optimálnej dávky, pretože kurčatá sú citlivé nielen na teplo, ale aj na vlhkosť prostredia a pri prekročení požadovanej koncentrácie by na to doplatili.

 

"Okrem toho, zvýšenú pozornosť venujú farmári v týchto horúcich dňoch aj kŕmeniu a napájaniu hydiny, pretože cez deň je slabší záujem o potravu a denné prírastky na váhe sú preto nižšie," vysvetlil tlačový tajomník ÚHS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies