Do Európy mieri prvá víchrica. Udrie KILIAN. Pozrite si, kde všade hrozí zlé počasie

NETKY.SK • 27 September 2023, 10:45 • 2 min
Do Európy mieri prvá víchrica.  Udrie KILIAN. Pozrite si, kde všade hrozí zlé počasie

Do Európy prichádza prvá jesenná víchrica. Počasie v Európe počas jesenného obdobia často narúšajú hlboké tlakové níže, ktoré prinášajú veterné počasie a tie najväčšie škody a tragédie aj na naše územie. Prvá takáto víchrica zasiahne už zajtra Európu a prinesie poriadne veterné počasie hneď do niekoľkých oblastí.

slovakia

left justify in out

Počas jesene často zažívame jednotlivé víchrice, ktoré sa niekedy laicky označujú aj ako veterné búrky. Ide však vlastne len o hlbokú tlakovú níž, ktorá vplyvom výrazného tlakového gradientu prináša nad vnútrozemie Európy veľmi veterné počasie.

Na začiatku jesene je hladina morí a oceánov na severnej pologuli najteplejšia a zároveň vo výškach sa ochladzuje. Teplotný kontrast spôsobuje výrazné vyparovanie, následkom čoho vznikajú jednotlivé cyklóny.
Jedna cyklóna sa práve teraz začala prehlbovať zhruba 1200 km juhozápadne od Britských ostrovov a čoskoro ovplyvni počasie v Európe.

Pôjde o víchricu KILIAN.

Aktuálny tlak v strede tejto tlakovej níže dosahuje hodnotu 990 hPa. Už ráno sa bude nachádzať 300 km od pobrežia Írska a tlak v jej strede ešte poklesne len na zhruba 973 hPa a to už začnú badať na Britských ostrovoch. Túto tlakovú níž pomenovali ako Agnes, ale v našej oblasti sa používa názvoslovie nemeckých meteorológov, ktorí ju pomenovali ako KILIAN. Ak tak budete čítať o následkoch víchrice Kilian alebo Agnes, tak vedzte, že ide o tú istú víchricu.
Už v ranných a dopoludňajších hodinách začnú víchricu pociťovať v Írsku a vo Walese, kde budú poryvy vetra dosahovať rýchlosť 100 km/h. Stred tlakovej níže sa začne presúvať priamo cez Britské ostrovy, a tak sa zajtra popoludní situácia zhorší.
V oblasti Britských ostrovoch bude fúkať s poryvmi okolo 100 km/h, avšak na pobreží môže vietor dosahovať rýchlosť až okolo 130 km/h. Stred tejto tlakovej níže sa následne bude presúvať smerom nad Nórsko.

Víchrica Slovensko neovplyvní

Na našom území túto prvú jesennú víchricu vôbec nepocítime. Počasie na Slovensku totiž ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorá má svoj stred nad Ukrajinou a po jej zadnej strane k nám prúdi veľmi teplý vzduch od juhu. Na Slovensku tak bude pokračovať stabilné, slnečné a veľmi teplé počasie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: imeteo, Foto: ilustračné foto Ventusky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies