Postavička myšiaka Mickey Mouse sa v roku 2024 stane verejným majetkom. Je to však trochu komplikované

NETKY.SK • 19 December 2023, 11:00 • 2 min
Postavička myšiaka Mickey Mouse sa v roku 2024 stane verejným majetkom. Je to však trochu komplikované

Mickey Mouse, jedna z najobľúbenejších postavičiek všetkých čias, sa v roku 2024 stane verejným majetkom. Situácia je však trochu komplikovaná, pretože iba najstaršiu podobu Mickeyho z filmu Steamboat Willie budú môcť umelci a tvorcovia mimo spoločnosti Disney používať veľmi obmedzeným spôsobom. Autorské práva filmu Steamboat Willie totiž vypršia v roku 2024.

slovakia

left justify in out

V rozhovore s agentúrou Associated Press hovorca spoločnosti Disney podrobne popísal, čo presne to znamená, keď vypršia autorské práva na film Steamboat Willie.

 

"Od prvého vystúpenia Mickey Mouse-a v krátkom filme Steamboat Willie z roku 1928 si ľudia túto postavičku spájajú s príbehmi, zážitkami a autentickými produktami spoločnosti Disney," uviedol hovorca spoločnosti Disney. "To se po vypršení autorských práv na film Steamboat Willie nezmění," dodal.

 

"Modernejšie verzie Mickeyho zostanú vypršaním autorských práv k filmu Steamboat Willie nedotknuté a Mickey bude aj naďalej hrať hlavnú úlohu globálneho ambasádora spoločnosti Walt Disney v našich príbehoch, atrakciách v zábavných parkoch a tovaru. Samozrejme budeme aj naďalej chrániť svoje práva na modernejšie verzie Mickey Mouse a ďalšie diela, ktoré naďalej podliehajú autorským právam," povedal hovorca.

Hoci tieto autorské práva môžu skončiť, spoločnosť Disney stále drží ochrannú známku na Mickeyho ako "firemného maskota a identifikátor značky". Tvorcovia navyše nebudú môcť vytvárať žiadne diela, ktoré by klamali spotrebiteľov, že ich Mickey je akokoľvek spojený so spoločnosťou Disney, pretože spoločnosť bude "pracovať na ochrane proti zmäteniu spotrebiteľov spôsobenému neoprávneným používaním Mickeyho a našich ďalších ikonických postavičiek".

 

Mickey debutoval na veľkom plátne vo filme Steamboat Willie v roku 1928 a podľa amerických zákonov môže byť autorské právo držané 95 rokov. To znamená, že v roku 2024 vyprší platnosť tohto konkrétneho autorského diela. Spoločnosť Disney a niektoré ďalšie spoločnosti tvrdo bojovali za to, aby ich duševné vlastníctvo nebolo verejne dostupné, a všetky spolupracovali s Kongresom na predĺžení svojich autorských práv o 20 rokov.

 

Okrem Mickeyho sa budúci rok stane verejnou doménou aj Tiger z Macka Pú, ktorý sa prvýkrát objavil v knihe A. A. Milneho Domček v Púovom kútiku v roku 1928. Tiger sa znovu objaví v hororovom filme Winnie the Pooh: Blood and Honey 2 vo februári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: IGN / AP / Disney, Foto: Disney Plus
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies