Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí I. Brocková: "So Švédskom nás spája 30 rokov partnerstva a efektívnej spolupráce"

NETKY.SK • 7 September 2023, 17:15 • 2 min
Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí I. Brocková:  "So Švédskom nás spája 30 rokov partnerstva a efektívnej spolupráce"

ŠTOKHOLM - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková absolvovala 6. a 7. septembra 2023 pracovnú návštevu Švédskeho kráľovstva.

slovakia

left justify in out

V rozhovore so štátnym tajomníkom v úrade ministra pre rozvojovú spoluprácu a zahraničný obchod švédskeho ministerstva zahraničných vecí Håkanom Jevrellom vyzdvihla I. Brocková „30 rokov partnerstva a úspešnej bilaterálnej spolupráce SR a Švédska, založenej na spoločných hodnotách a princípoch, ktoré vzájomne zdieľame a bránime,“ povedala Brocková. 

Témou rozhovoru bola ruská agresia proti Ukrajine, ktorá akcelerovala slovensko-švédsku bilaterálnu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a obranného priemyslu, ako aj podporu Slovenskej republiky ambícii Švédska vstúpiť do NATO. 

 

 

So štátnym tajomníkom H. Jevrellom hovorila I. Brocková aj o rozvoji hospodárskej spolupráce, o digitalizácii a jadrovej energetike. Štátna tajomníčka vyjadrila presvedčenie, že „investícia Volvo povzbudí ďalšie podnikateľské subjekty zo Švédska prísť na Slovensko“. Ocenila, že Volvo Cars prichádza na východné Slovensko, kde sú vzhľadom na existujúci univerzitný a inovačný klaster vytvorené vhodné podmienky na rozvoj ďalšej spolupráce v oblasti elektromobility. 

 

I. Brocková sa stretla aj s predstaviteľmi slovenských krajanských spolkov a s úspešnými Slovákmi pôsobiacimi vo Švédsku, s ktorými hovorila najmä o možnosti podpory krajanských aktivít.

 

Súčasťou programu I. Brockovej v Štokholme bola aj slávnostná recepcia pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskou republikou a Švédskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies