Výskyt chrípky sa zvýšil, je čas na očkovanie

NETKY.SK • 26 Október 2012, 13:05 • 2 min
Výskyt chrípky sa zvýšil, je čas na očkovanie

Výskyt chrípky sa zvýšil, je čas na očkovanie - Radíme Banskobystrickí epidemiológovia varujú pred chrípkou. Počet chorých vzrástol v tomto týždni o 36 %.

slovakia

left justify in out

img

Banskobystrickí epidemiológovia varujú pred chrípkou. Počet chorých vzrástol v tomto týždni o 36 %.

- Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom 10-percentný pokles akútnych respiračných ochorení (ARO), ale až 36-percentný nárast chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Údaje o chorobnosti RÚVZ poskytlo 50 percent lekárov pre deti a dorast a rovnaké percento všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne. TASR informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Medziročne je výskyt chorôb nižší

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto ochorení však nižší – u ARO aj CHPO o osem percent. Lekári v tomto regióne zatiaľ neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). V porovnaní so 42. kalendárnym týždňom sa na rovnakej úrovni udržal počet komplikácií z ARO. Najviac komplikácií – až 4,9 percenta, sa tentoraz vyskytlo vo vekovej skupine adolescentov ( 15 až 19-ročných), 4,4 percent komplikácií zaznamenali lekári hlásiaci v tomto týždni medzi ekonomicky činným obyvateľstvom. Okolo dvoch percent komplikácií sa vyskytuje v ostatných vekových skupinách.

V 43. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ v absolútnych číslach 4747 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1470 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli takmer v 500 prípadoch, čo je chorobnosť 153 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, kde evidujú lekári 806 prípadov, nasleduje Žarnovica (510), v okresoch Rimavská Sobota a Banská Bystrica je takmer 500 chorých. Len o niečo nižšia je chorobnosť na ARO v okresoch Žiar nad Hronom, Veľký Krtíš, Revúca. Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v okresoch Veľký Krtíš, Lučenec, Žarnovica, Banská Štiavnica a Banská Bystrica. Z hľadiska veku ochorenia ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, nasledujú adolescenti a seniori.

"V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že nastal vhodný čas navštíviť svojho lekára prvého kontaktu a dať sa zaočkovať. Odporúčajú to hlavne rizikovým skupinám obyvateľstva, medzi ktoré patria pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami či tehotné ženy," dodala hovorkyňa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies