Mesto Žilina upozorňuje majiteľov psov na nebezpečenstvo nákazy pseudobesnotou

NETKY.SK • 29 December 2022, 14:00 • 2 min
Mesto Žilina upozorňuje majiteľov psov na nebezpečenstvo nákazy pseudobesnotou

ŽILINA - Mesto Žilina upozorňuje majiteľov psov na nebezpečenstvo nákazy Aujeszkyho chorobou, takzvanou pseudobesnotou, počas pohybu v prirodzenom prostredí diviačej zveri. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

slovakia

left justify in out

Doplnila, že o vírusovom ochorení informovala žilinská veterinárna nemocnica, ktorá prijala psa s neurologickými príznakmi - nadmerná agresivita, hryzenie do predmetov, výrazné slinenie a svrbenie. "Pes však do niekoľkých hodín uhynul. Následne Regionálna veterinárna a potravinová správa na základe pitvy potvrdila Aujeszkyho chorobu. Ide o vírusové ochorenie, kde primárnym hostiteľom vírusu je prasa. Ochorenie sa nedá liečiť a vždy sa končí úhynom psa," upozornila Zigová. Ohrozené sú podľa nej zvieratá, ktoré by mohli prísť do kontaktu s infikovaným diviakom alebo s jeho slinami, trusom prípadne krvou. "Preto sú najviac ohrozené poľovné psy. Upozorňujeme tiež majiteľov ostatných psov na uvedené nebezpečenstvo nákazy počas pohybu v prirodzenom prostredí diviačej zveri. Uhynutý psík sa pravdepodobne nakazil v lokalite Dohňany," uviedla hovorkyňa mesta s tým, že Aujeszkyho choroba nie je prenosná na človeka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies