REPORTÁŽ Spomínali sme na Dušana Hergotta zo Senzusu

NETKY.SK • 18 Január 2022, 10:10 • 2 min
REPORTÁŽ Spomínali sme na Dušana Hergotta zo Senzusu

Neuveriteľných 16 rokov uplynulo od nečakanej a prekvapujúcej smrti speváka a bubeníka skupiny Senzus Dušana Hergotta, ktorý bol jednoznačne dušou kapely a jeho spoluhráči, fanúšikovia a rodinní príslušníci sa rok čo rok stretávajú v polovici januára pri hrobe speváka, aby si uctili jeho pamiatku. Netky boli pri tom.

slovakia

left justify in out

 

Pritrafili sa aj bitky

 

Aj keď sa hovorí, že cintoríny sú plné nenahraditeľných ľudí, o niektorých  predsa len možno povedať, že sú naozaj nenahraditeľní. K takým rozhodne patril Dušan Hergott, ktorý bol známy spievaním vysokých tónov, až si mnohí fanúšikovia mysleli, že v kapele spieva žena, a darom reči, pretože opakovať po ňom vtip bolo takmer nemožné. Aj ten najjednoduchší dokázal vypointovať do levelu, ktorý možno niekedy ani sám neočakával. Kapelník Pavel Peschl pri hrobe nespomínal so smútkom a slzami, ale naopak, snažil sa vybrať z ich spoločného života skôr humorné historky, pretože Dušan bol hlavne zabávač. Tak sme sa dozvedeli, že veru ich vystúpenie sa nezaobišlo ani bez bitky.

 

img

Na Dušana spomínajú každý rok.

 

„Bolo po koncerte, ešte sme balili a bavili sa s fanúšikmi, len naraz zbadám, že Dušana drží pod krkom kus poriadneho chlapa,“  spomína na príhodu, už ani nevie, z ktorej dediny, Pavel Peschl. „Tak som pribehol kamarátovi na pomoc a dozvedel som sa, že šarvátka vznikla preto, lebo Dušan sa obšmietal okolo miestnej dievky a domácemu sa to nepáčilo. Dievčatá a ženy Dušana milovali pre jeho neopakovateľný humor, chceli s ním fotky a niekedy nielen to. Celý spor sme napokon urovnali, s pánom sme si vypili a prešlo to do kamarátstva, že chodil na naše koncerty.“

 

 

Televízia ich doslova vystrelila

 

Kapela Senzus bola známa, nebránila sa hrať na dedinských zábavách, ba dokonca ani svadbách a tento potenciál si všimol Martin Sarvaš, ktorý presadil v televízii reláciu Senzi Senzus. Kapela si tam pozývala hostí, program bol plný zábavy, vtipov, hovoreného slova a diváci ho milovali.

 

img

Vystúpenia Senzusu boli vždy o fantastickej nálade.

 

„Aj keď sme boli známi a ľudia nás poznali, predsa len televízia je fenomén, ktorý dokáže doslova zázraky, a nám sa prihodil v tom, že sme sa v Zlatom slávikovi umiestnili hneď na druhom mieste za skupinou Elán,“  spomína kapelník Pavol Peschl. „Dodnes vidím spevákov a muzikantov, ktorí sedeli v prvom rade. Keď sme preberali ocenenie,  chytali sa za hlavu, že toto snáď ani nie je možné. Sme za tieto momenty našim divákom nesmierne vďační.“

 

Slávikov vo vitríne majú niekoľko – presne jedného strieborného a troch bronzových.

 

 

Krst CD v Moskve

 

Veľkou cťou pre pánov zo Senzusu bol krst CD v Moskve, kam ich pozval vtedajší veľvyslanec Roman Paldan v roku 1998, ktorý brali naozaj s veľkou vážnosťou. Dali si ušiť nové rovnaké obleky, aby riadne reprezentovali a ukázali sa, že síce sú hlavne zábavná kapela, ale vedia byť aj seriózni. Dušan Hergott však ani v Moskve nezaprel svoj talent zabávača a porozprával aj vtipné historky, ktoré ľudí pobavili a uvoľnili atmosféru, ale prišlo tam i k udalosti, na ktorú neboli páni z kapely pyšní, no nebolo to naschvál. O čo išlo, prezrádza Pavol Peschl vo videu.

 

img

Senzus krstí v Moskve (1998), na snímke s vtedajším veľvyslancom Romanom Paldanom.

 

 

Zaspomínať prišiel aj Igor Fekete

 

Keď sme oslovili bývalého klávesáka a speváka Igora Feketeho, ktorý zo zdravotných dôvodov ukončil muzikantskú kariéru pred dvoma rokmi, aby si spomenul na nejakú top historku s Dušanom Hergottom, povedal: „Od prvej chvíle, ako som Dušana spoznal, až do jeho nečakaného odchodu, to bol jeden kolotoč veselých historiek, zábavy a neopakovateľného, nečakaného situačného humoru, takže vybrať jednu je naozaj nemožné,“ hovorí s úsmevom dnes už penzista Igor Fekete.

 

 

Kapela mávala niekedy aj viac vystúpení v jednom dni a presuny boli niekedy vyslovene rýchle a navlas vypočítané. Igor bol v kapele aj vodičom, takže toho stresu mal na svojom konte trochu viac ako ostatní členovia, napriek tomu spomína na toto veselé obdobie rád a nedalo sa nespýtať, či niekedy nemá v piatok alebo v sobotu tendenciu ísť sa chystať na koncert a zistí, že už nikam nemusí?

„Isteže, prvé týždne, možno aj mesiace, podobné tiky boli, ale myslím, že je to už preč,“ usmieva sa sympatický Igor, ktorý je stále v skvelej kondícii, lebo pláva trikrát týždenne, behá, hrá tenis a venuje sa naplno svojmu zdraviu.

 

img

Kapelník Paľo Peschl zostal zo známej trojice sám.

 

 

Posledný mohykán Senzusu

 

Po odchode Dušana Hergotta do umeleckého neba síce našla kapela speváka, ale časom sa pridružili ďalšie problémy, a to zdravotné zo strany spomínaného Igora Feketeho. Ten bol vždy povestný svojou starostlivosťou o zdravie, vždy športoval a dokonca v kapele inicioval súťaže, keď zbadal, že sa na kolegov nalepili nejaké kilá naviac, kto za istú dobu, ktorú si stanovili, najviac schudne. Aj týmto spôsobom sa páni z kapely dokázali stmeľovať a fungovali ako kamaráti nielen na javisku, ale i mimo neho.

 

No pred dvomi rokmi predsa nastal okamžik, kedy musel kapelník Pavel Peschl riešiť ďalšiu dilemu, čo s kapelou ďalej, keď mu Igor definitívne oznámil, že s muzikou končí a ako to prijal, ako sa s tým vyrovnal, prezradí vo videu. A vo videu sa dozviete aj koľko dní pred nečakaným skonom Dušana Hergotta kapela ešte hrala koncert.

 

 

Synovec Ján pokračuje v rodinnej tradícii 

 

img

 

Dušan Hergott je nenahraditeľný, ale neznamená to, že jeho odkaz nemôže pokračovať, to si pomyslel aj jeho synovec Ján Hergott, ktorý má kapelu Hergottovci a úspešne s ňou účinkuje. Hudba v ňom znela odmalička, pretože v muzikantskom prostredí vyrastal, má aj hudobné vzdelanie a zahral si v množstve kapiel rôzneho zamerania – do rocku cez funky, country, aby napokon predsa len pokračoval v ľudovo-zábavnej tradícii svojho nebohého strýka Dušana.

 

 

„Milujem hudbu všeobecne, nedávno sme hrali v domove dôchodcov a bola tam pani, ktorá nám hovorila, že je po operácii bedrových kĺbov a nevládze chodiť, ale na nás sa musela prísť pozrieť a neuveríte, ešte si aj zatancovala,“ hovorí Ján Hergott, prečo robí práve túto muziku a vo videu sa dozviete aj s ktorou slovenskou speváckou legendou chystá videoklip aktuálne na pieseň, ktorú sám zložil.

 

 

 Trojnásobné oslavy s Dušanom Grúňom  

 

 img

Dušan Hergott a Dušan Grúň mali dohodu, že si v rámci vtipov nepolezú do kapusty.

 

 

Spevák Dušan Grúň spolupracoval so skupinou Senzus šesť rokov, pochodili krížom-krážom cez celé Slovensko. Dušan Grúň, ktorý v máji oslávi krásne jubileum, 80. narodeniny, je tiež známy neuveriteľným rozprávačským talentom vtipov, ale s Hergottom si neliezli do kapusty, mali dohodu, že sa navzájom budú sledovať, aby náhodou obaja nepovedali ten istý vtip, a vždy hovoril len jeden z nich, neskákali si ani do reči. Ako prebiehali spoločné oslavy menín na koncertoch a prečo oslavovali namiesto dvoch sviatkov – spoločných menín – ešte jeden, ako aj to, ktorá pieseň z repertoáru Dušana Hergotta sa najviac páčila Dušanovi Grúňovi, sa dozviete vo videu.

 

 

Fanúšik Adam namaľoval Dušanov portrét

 

img

Adam Zachara z Levíc mal len 7 rokov, keď Dušan zomrel.

 

 

O tom, že Dušan Hergott má fanúšikov aj v mladej generácii, svedčí prítomnosť Adama Zachara z Levíc na spomienkovej slávnosti, ktorý si prišiel zaspomínať na svoj detský idol. Mal len sedem rokov, keď Dušan Hergott zomrel, ale bol pre neho obrovskou inšpiráciou; Adam je takisto bubeník, hrá v niekoľkých kapelách vo svojej rodnej oblasti a vyniká aj výtvarným talentom. Presvedčil o tom obrazom – podobizňou Dušana Hergotta – ktorý vlastnoručne namaľoval a venoval ho rodine Hergottovcov.

 

 

 Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Fredy Aiysi: „V živote som nevypil ani kvapku alkoholu.“

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies