Výskumníci podpísali zakladaciu listinu pre Európsky slnečný ďalekohľad

NETKY.SK • 26 Júl 2023, 17:00 • 2 min
Výskumníci podpísali zakladaciu listinu pre Európsky slnečný ďalekohľad

Bratislava-Medzi vedecké inštitúcie, ktoré participujú na významnom projekte, patrí aj Slovensko

slovakia

left justify in out

 

Hviezdna obloha oddávna v ľuďoch vzbudzuje množstvo otázok. Už aj malé deti zaujíma, ako to vlastne nad našimi hlavami vyzerá. Aj v našej krajine máme množstvo odborníkov, ktorí sa astronómiou zaoberajú na profesijnej úrovni. Nedávno podpísali dôležitý dokument.

 

Výskumné inštitúcie zo siedmich európskych krajín podpísali zakladaciu listinu pre výstavbu Európskeho slnečného ďalekohľadu (EST), ktorý sa stane najväčším optickým zariadením na výskum Slnka v Európe. Medzi zakladajúcimi členmi je aj Slovensko, zastúpené Astronomickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorá o tom informuje na svojom webe.

 

EST bude mať primárne zrkadlo s priemerom 4,2 metra a poskytne astronómom bezkonkurenčný nástroj na pozorovanie Slnka. Jeho konštrukcia je naplánovaná v observatóriu na ostrove La Palma v Španielsku, ktorý je známy ako výborné miesto pre astronomické pozorovania. Astronomický ústav SAV je do projektu EST zapojený už od roku 2008.

"Plné členstvo dáva zúčastneným inštitúciám rozhodovaciu právomoc o všetkých budúcich vedeckých, technologických a priemyselných aspektoch projektu," priblížil riaditeľ Astronomického ústavu SAV Peter Gömöry. Okrem Slovenska sa na jeho vzniku podieľa Česká republika, Nemecko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko a Spojené kráľovstvo.

 

Projekt bol zaradený do Plánu európskeho strategického fóra o výskumných infraštruktúrach v roku 2016, čím sa stal strategickou výskumnou infraštruktúrou pre Európu. Cieľom tohto projektu je zlepšiť chápanie Slnka prostredníctvom pozorovaní jeho magnetických polí v bezprecedentných detailoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies