REPORTÁŽ: Ďuriš Nicholsonová volá po bezpečnejších cestách pre cyklistov. Petíciu podporilo už viac ako 13-tisíc ľudí

NETKY.SK • 4 Jún 2021, 18:30 • 2 min
REPORTÁŽ:  Ďuriš Nicholsonová volá po bezpečnejších cestách pre cyklistov. Petíciu podporilo už viac ako 13-tisíc ľudí

BRATISLAVA - Petíciu za prijatie opatrení na zvýšenie bezpečnosti cyklistov a chodcov na slovenských cestách už po pár dňoch od jej spustenia podporilo svojím podpisom 13-tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

Dnes to uviedla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Dodala, že tragická nehoda deaflympijského cyklistu Adriána Babiča bola "posledná kvapka”, aby sa cyklisti spojili a spustili petíciu. 

 

 

Signatári petície vyzývajú parlament a vládu, aby urýchlene prijali opatrenia na zvýšenie bezpečnosti najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky.

 

“My už teraz spĺňame zákonnú podmienku nad 10 000 podpisov, aby sa tým orgány začali zaoberať. Obávame sa však politického populizmu, že nám budú vyčítať, že je to stále málo, oproti počtu ľudí, ktorých nahneváme zmenou zákona. Náš predbežný strop podpisov pod petíciu je okolo 20 000,” uviedla europoslankyňa.

 

 

Ako ďalej uviedla Ďuriš Nicholsonová, následne chcú svoje kroky adresovať ministerstvu dopravy a rezortu vnútra. Zmeny sú podľa europoslankyne nevyhnutné a preto treba prísť s vládnym návrhom zákona. Verí, že podporu nájdu aj v parlamente. 

 

V petícii najmä žiadajú, aby bolo v zákone o cestnej premávke stanovené, že šoféri môžu cyklistov obiehať vo vzdialenosti minimálne 1,5 metra, pričom ide o pravidlo, ktoré platí už v drvevej väčšine členských štátov EÚ. V súčasnosti na Slovensku zákon hovorí len o bezpečnej vzdialenosti na obiehanie cyklistu. Nepovažujeme to za dostatočné, pretože niektorí vodiči si to vykladajú tak, že je to 20 centimetrov,” skonštatovala Ďuriš Nicholsonová.

 

Prečítajte si tiež: Obrovská tragédia! Zrážku s autom neprežil deaflympijský špičkový cyklista Adrián Babič

 

Ďalším opatrením by malo byť podľa signatárov petície aj zvýšenie policajných kontrol na exponovaných miestach z hľadiska výskytu cyklistov a chodcov.

 

Europoslankyňa žiada zrušenie monopolu dopravných inšpektorátov pri osádzaní dopravného značenia na cestách tak, aby do toho mohli vstupovať aj správcovia cesty. Dodala, že v mieste kde došlo k tragickému úmrtiu cyklistu Babiča, starosta dlhodobo požadoval zníženie rýchlosti v tomto úseku, avšak neúspešne.

 

 

Zároveň by sa malo oveľa zodpovednejšie pristupovať k zberu dát, aby bolo jasné, ako sa na cestách jazdí a aký je kde nával cyklistov či áut. Europoslankyňa tiež motoristov upokojuje, že zmeny nie sú namierené voči nim. Cieľom je zabezpečiť väčšiu bezpečnosť cyklistom na cestách, čo mnohých odrádza od jeho využívania

 

Členmi petičného výboru sú okrem europoslankyne aj herec Ivan Vojtek, Dan Kollár z Cyklokoalície, cyklista Denis Vojtičko, ale aj viacerí zástupcovia samospráv.

 

Petíciu môžete podpísať TU.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies