Pokiaľ podá člen vlády demisiu, podľa Ústavy SR sa na svoje miesto môže opäť vrátiť

NETKY.SK • 27 Marec 2021, 12:23 • 2 min
Pokiaľ podá člen vlády demisiu, podľa Ústavy SR sa na svoje miesto môže opäť vrátiť

BRATISLAVA - Ústava SR uvádza, že členom vlády môže byť občan, ktorý „je voliteľný“ za poslanca Národnej rady SR (NR SR). Poslancom môže byť osoba s volebným právom, vo veku minimálne 21 rokov a s trvalým pobytom na území SR.

slovakia

left justify in out

V Ústave SR sa však neuvádza, že ten, kto ako člen vlády podal demisiu, sa opätovne jej členom stať už nemôže. Uviedol to Vincent Bujňák z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 

img


"Implicitné obmedzenie predstavuje povinnosť hlavy štátu zabezpečiť svojím rozhodovaním riadny chod ústavných orgánov. Ak predseda vlády navrhne hlave štátu vymenovanie člena vlády, ktorého demisiu predtým prijala, hlava štátu takýmto návrhom nie je viazaná. Hlava štátu je len povinná sa ním zaoberať, nie je však povinná mu vyhovieť," vysvetlil Bujňák.

 

Dodal, že "nevyhovenie" by malo byť výnimkou, a nie pravidlom. "Je však možné, že hlava štátu by zvažovala, či je z hľadiska riadneho chodu ústavných orgánov v poriadku, ak by sa členom vlády stal ten, kto len veľmi krátko predtým podal demisiu," podotkol.

 

img


Ústavný právnik doplnil, že špeciálna norma, ktorá bráni občanovi v členstve vo vláde z titulu jeho predchádzajúceho pôsobenia, sa nachádza v ústavnom zákone o rozpočtovej zodpovednosti.

 

"Ten uvádza, že nezlučiteľnosť funkcie člena Rady pre rozpočtovú zodpovednosť s funkciou člena vlády trvá ešte do troch rokov po zániku funkcie člena Rady pre rozpočtovú zodpovednosť," ozrejmil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona