Veľvyslanectvo SR v Bangkoku varuje pred finančne výhodnými pracovnými ponukami v Thajsku alebo Juhovýchodnej Ázii

NETKY.SK • 15 December 2023, 06:29 • 2 min
Veľvyslanectvo SR v Bangkoku varuje pred finančne výhodnými pracovnými ponukami v Thajsku alebo Juhovýchodnej Ázii

Môže ísť o podvod, ktorého sa môžete stať obeťou s následným zavlečením do podvodníckych centier tzv. Scam Centers, ktoré sa nachádzajú v Mjanmarsku, Laose alebo Kambodži.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bangkoku varuje pred narastajúcim počtom finančne výhodných pracovných ponúk v oblasti telemarketingu, IT sektora, predaja kryptomien, online kasína, ponuky investičných príležitostí s miestom výkonu v Thajsku alebo Juhovýchodnej Ázii, informuje tlačová správa Ministerstva zahranićných vecí SR.

Pracovné ponuky sú určené pre mladých ľudí 20 – 25 ročných so znalosťou svetových jazykov (angličtina, španielčina, francúzština, čínština a ďalšie). Interpol vyhlásil varovanie pred globálnym obchodovaním s ľuďmi a Thajsko, Kambodža, Laos a Mjanmarsko sa dostali do červenej farby.

Obetiam podvodu sú odobraté doklady a sú nelegálne premiestnené do podvodníckych centier, kde sú nútené pracovať v rámci podvodníckej schémy po celom svete. V prípade odopretia spolupráce alebo poslušnosti sú osoby často fyzicky trestané, týrané a môžu sa stať predmetom obchodu s ľuďmi. Podvodné centrá môžu za prepustenie požadovať výkupné od rodinných príslušníkov.

Pri úteku a návrate do Thajska bez cestovného dokladu sú osoby často zatknuté a uväznené thajskou políciou do doby určenia imigračného štatútu. Thajské úrady majú problém odlišovať aktérov/spolupáchateľov a obete nútenej práce a preto proces určenia štatútu môže byť zdĺhavý a psychicky náročný.   

Veľvyslanectvo SR v Bangkoku preto odporúča všetkým záujemcom o pracovné ponuky v Thajsku a regióne Juhovýchodnej Ázie, aby si preverili dôveryhodnosť zamestnávateľa, jeho aktivity ako aj adresu jeho sídla v regióne. V prípade zapojenia sprostredkovateľskej agentúry je od nej potrebné žiadať všetky tieto informácie o zamestnávateľovi, dodáva správa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Ilustračné foto. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies