AKTUALIZÁCIA: Výročie víťazstva nad fašizmom si na Slavíne pripomenuli viacerí politickí predstavitelia

NETKY.SK • 8 Máj 2021, 13:34 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Výročie víťazstva nad fašizmom si na Slavíne pripomenuli viacerí politickí predstavitelia

BRATISLAVA - Nikdy nesmie byť samozrejmosťou to, že žijeme v slobode a mieri. Pri príležitosti dnešného Dňa víťazstva nad fašizmom to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa zúčastnila na pietnom akte na Slavíne v Bratislave. Vďaku padlým v 2. svetovej vojne vyjadril svojou účasťou na Slavíne aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) pri tejto príležitosti na Slavíne v Bratislave vzdal hold všetkým, ktorí prišli o život v boji za slobodnú a demokratickú budúcnosť. Zároveň odsúdil pretrvávajúce extrémistické prejavy v spoločnosti a poukázal na dôležitosť diskusie na túto tému. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

 

img


"Dnešný deň je o všetkých hrdinoch - obyčajných ľuďoch, ktorí navzdory vojne, násiliu a smrti nestratili nádej, že jedného dňa sa toto utrpenie skončí. Ďalším generáciám vybojovali nesmierne cennú hodnotu – slobodu, a to aj za cenu straty vlastného života. História nás učí, aké hrôzy môže spôsobiť nenávisť v akejkoľvek forme. Preto je potrebné pripomínať si naše dejiny a poučení z nich rázne odmietať tlejúce uhlíky extrémizmu. Česť padlým hrdinom, nikdy nezabudneme," uviedol Naď.

 

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) priblížil, že Slovensko nesmie nikdy zabudnúť na hrôzy 2. svetovej vojny, ani na zlobu, ktorá k vojne viedla. "Vážime a pripomíname si hrdinov, ktorí pre našich starých rodičov a nás - ďalšie generácie - zachránili slobodu," doplnil Sulík vo svojom profile na sociálnej sieti.

 


Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vo svojom profile na sociálnej sieti napísal, že Deň víťazstva nad fašizmom by sa nikdy nemal stratiť medzi ostatnými sviatkami a voľnými dňami v slovenských kalendároch. "Na našu minulosť nesmieme zabudnúť, aby sa hrôzy nacizmu už nikdy nezopakovali. Za mier a relatívne pokojný život, ktorý dnes žijeme, vďačíme práve našim predkom a ich spojencom. Česť ich pamiatke," konštatoval minister školstva.

 

Podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí) zanecháva nenávisť za sebou len spálenú zem. „Vojna je memento, ktoré sa nesmie zopakovať. Mier nie je samozrejmosť. Česť pamiatke hrdinom," dodala Remišová vo svojom profile na sociálnej sieti.

 

img


Remišovej stranícka kolegyňa a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na sociálnej sieti vyzdvihla, že posledné dni dávajú veľkú nádej, že tak, ako ľudstvo svojho času porazilo vo vojne nenávistnú ideológiu, porazí napokon aj "zákerného nepriateľa", ktorým je dnes vírus. "S úctou a vďakou si pripomínam tých, ktorí sa postavili zlu v čase, keď nabralo obrovské rozmery. Či už to bolo pred 76 rokmi, alebo je to dnes," priblížila Kolíková s tým, že vzdáva úctu všetkým padlým.

 

Dnešný sviatok si svojou účasťou na Slavíne pripomenuli aj zástupcovia strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). Strana považuje Deň víťazstva nad fašizmom za dôležitý sviatok, ku ktorému sa bude vždy hlásiť. Úcta k hrdinom Červenej armády je podľa Smeru-SD o to aktuálnejšia, že "rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery a Rusko je absurdne obviňované z rozpútania 2. svetovej vojny".

 

img

 

Ako priblížila strana vo svojom profile na sociálnej sieti, keď sa Smer-SD stane súčasťou vládnej koalície, bude klásť dôraz na to, aby sa v slovenskej spoločnosti "neprekrúcal význam Sovietskeho zväzu a jeho Červenej armády pri definitívnej porážke fašizmu".

 

Hlava SR Zuzana Čaputová 

Prezidentka ďalej priblížila, že vojnové generácie za cenu nesmiernych obetí a nepredstaviteľného utrpenia zachránili svet. "Naši dedovia a staré mamy, pradedovia a ich rovesníci a rovesníčky v Rusku, na Ukrajine, v Rumunsku a ďalších krajinách, ktorí oslobodzovali naše dediny a mestá, rovnako ako generácia mužov a žien vo Veľkej Británii, vo Francúzsku, v USA, Kanade a ostatných krajinách protihitlerovskej koalície, našli v sebe toľko sily, odvahy a odhodlania, že so zbraňou v ruke bojovali za spravodlivú a posvätnú vec. Za toto im nikdy nebudeme môcť byť dostatočne vďační. Česť ich pamiatke," uviedla prezidentka Čaputová na sociálnej sieti.

 


Na Slavíne bol prítomný aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. "Deň víťazstva nad fašizmom a ukončenie druhej svetovej vojny považujem za najvýznamnejšiu udalosť minulého storočia. Uctil som ju na Slavíne v spoločnosti pani prezidentky Zuzana Čaputová a mnohých ďalších predstaviteľov a predstaviteliek."

 

 

"S vďakou dnes spomíname na našich dedov, pradedov a na vojakov Červenej armády, ktorí sa najvýznamnejšou mierou podieľali na oslobodzovaní Slovenska. Rovnako aj na vojakov protihitlerovskej koalície z Anglicka, Francúzska, USA a ďalších krajín, ktorí oslobodzovali krajiny na západ od nás," dodal v príhovore na sociálnej sieti. 

 

"Dnes si pripomíname 76. výročie ukončenia tohto krviprelievania, ktorým 2.svetová vojna určite bola. Som presvedčený o tom, že národ, ktorý si nepamätá svoju históriu a nectí si ju, nemá budúcnosť. Musíme ju preto pripomínať aj mladým generáciám," doplnil šéf parlamentu.

 

img


Európa si dnes pripomína 76. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. V hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, predmestí Berlína, podpísali 8. mája 1945 dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka. Druhá svetová vojna sa tak v Európe oficiálne skončila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies