Skalická nemocnica je nútená obmedziť činnosť neurologického oddelenia

NETKY.SK • 1 December 2022, 8:32 • 2 min
Skalická nemocnica je nútená obmedziť činnosť neurologického oddelenia

SKALICA - Fakultná nemocnica Agel Skalica je nútená od 1. decembra pristúpiť k výraznému obmedzeniu činnosti neurologického oddelenia, neurologickej ambulancie a ústavnej pohotovostnej služby – urgentného príjmu v časti neurológie. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

slovakia

left justify in out

"Dôvodom na uvedený krok je výrazná redukcia personálu, keďže viacero zdravotníkov sa rozhodlo zmeniť svoje pôsobisko. Preto nemocnica vzhľadom na celkový nedostatok zdravotníkov na Slovensku nedokáže tento výpadok okamžite nahradiť," uviedla Pavliková. Neurologické oddelenie pozostávalo z troch častí - dvoch ošetrovacích jednotiek a jednej jednotky intenzívnej starostlivosti. Od 1. decembra zostáva v činnosti len jedna ošetrovacia jednotka v počte 15 lôžok a jedna jednotka intenzívnej starostlivosti s počtom piatich lôžok. Najbližšie neurologické oddelenie sa nachádza vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Trnava. "Viacero lekárov aj sestier sa rozhodlo zmeniť svoje pôsobisko, čo sme sa, samozrejme, snažili ovplyvniť. Personálna situácia je veľmi ťažká už niekoľko rokov a nových lekárov i sestier je extrémny nedostatok. Prioritou zostáva zachovanie oddelenia, aj keď v terajšej oklieštenej podobe. Verím, že sa nám podarí získať nových kolegov, aby sme sa vrátili do pôvodného modelu fungovania," uviedol námestník riaditeľa Daniel Vidovič. Neurologická ambulancia zostane v činnosti ako jedna ambulancia. Uvedené pracoviská budú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. "Taktiež predpokladáme výrazné predĺženie termínov plánovaných a odkladných hospitalizácií na oddelení, nevylučujeme možnosť hospitalizácií týchto pacientov aj v iných zdravotníckych zariadeniach. Budú sa však predlžovať časy do poskytnutia adekvátnej zdravotnej starostlivosti z dôvodu sekundárnych transportov z ambulancie na lôžko," upozornil Vidovič. Súčasná situácia v Trnavskom kraji je podľa Vidoviča v odbore neurológia neúnosná. Po uzavretí ambulancie v Senici koncom novembra zostanú na dva okresy Senica a Skalica, čo predstavuje spádovú oblasť pre približne 107.000 obyvateľov, len dve neurologické ambulancie. "Táto situácia je pre tieto dve ambulancie absolútne neprijateľná. Priam znemožňuje akékoľvek normálne poskytovanie zdravotnej starostlivosti," uviedol Vidovič. Ako doplnil, neurologická ambulancia nie je aktuálne schopná prevziať starostlivosť o chronických, dispenzarizovaných ani časť akútnych pacientov z okresu Senica, ktorí boli liečení a sledovaní na neurologickej ambulancii v Senici, ktorá končí svoju činnosť 1. decembra. "Máme v súčasnosti len jeden cieľ, zachovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti v odbore neurológia v našom regióne, preto sme vyzvali všetkých zúčastnených na efektívnu spoluprácu a pacientov prosíme o pochopenie. Túto situáciu nemocnica nezavinila, budeme sa snažiť všetko zvládnuť," uviedol Vidovič. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona