Slovensko bude ekologickou krajinou, vláda podporí Zero Waste

NETKY.SK • 28 Február 2019, 12:12 • 2 min
Slovensko bude ekologickou krajinou, vláda podporí Zero Waste

Slovenská vláda pristúpila k skvelému rozhodnutiu, v rokoch 2019-2025 uskutoční viacero ekologických zmien.

slovakia

left justify in out

Vo svete sa momentálne rozbieha viacero ekologicky orientovaných iniciatív, ktorých úlohou je prispieť k postupnému znižovaniu množstva produkovaného odpadu. Samozrejme, také niečo musí ísť ruka v ruke s jednotlivými vládami krajín, ktoré zákonmi dokážu zmeny presadzovať a aplikovať. A k tomu sa približuje aj Slovensko.

 

Úpravami v legislatíve sa zaradíme k vyspelým krajinám sveta, ktoré bojujú za obnovu a ochranu životného prostredia. Naša vláda včera predstavila Program predchádzania vzniku odpadu Slovenskej republiky na roky 2019 – 2025.

 

 

Spomenúť by sme mohli napríklad to, že zákony po novom podporia takzvaný Zero Waste systém, teda predaj produktov bez obalov. Vypracujú sa presné podmienky na zavádzanie bezobalovej distribúcie tovaru a používanie opakovane použiteľných obalov, ale aj požiadavky na obaly, ktoré si do takýchto prevádzok môžete priniesť sami. Okrem toho vznikne väčší priestor na propagáciu tohto typu obchodov.

 

 

Nielen zbytočné plasty sú problémom. Ani s bioodpadom sa nenakladá správne. Jeho veľká časť totiž končí v bežnom komunálnom odpade alebo na iných nevhodných miestach. Štát by chcel po novom zabezpečiť lepšiu separáciu, čím by sa jeho množstvo v bežnom odpade malo do roku 2025 znížiť o 60 percent v porovnaní so stavom z roku 2015.

 

Okrem toho plánuje ministerstvo životného prostredia realizovať mnohé informačné kampane, ktoré Slovákov lepšie zoznámia so šetrnými metódami nakladania s odpadom, kompostovaním, ale aj dôslednejšou separáciou. Ak chceme zachovať našu krásnu prírodu, spojiť sa musíme všetci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies