Doprava bude obmedzená, na hraniciach SR sa zavádzajú dočasné kontroly

NETKY.SK • 12 Marec 2020, 16:05 • 2 min
Doprava bude obmedzená, na hraniciach SR sa zavádzajú dočasné kontroly

BRATISLAVA - Peter Pellegrini (Smer-SD) a ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) po zasadnutí ústredného krízového štábu informovali verejnosť, že všetky tri medzinárodné letiská na Slovensku budú pre osobnú dopravu uzavreté z dôvodu šírenia nákazy novým koronavírusom.

slovakia

left justify in out

Obmedzená doprava

Okrem toho sa zavedú aj dočasné hraničné kontroly. Obmedzená bude medzinárodná i vnútroštátna vlaková a autobusová preprava. Dopravné obmedzenia sa však netýkajú dovozu a zásobovania.

 

img

 

Hraničné kontroly 

V piatok (13. 3.) od 7.00 h, teda od zajtrajšieho dňa, sa zavádzajú dočasné hraničné kontroly na hraničných priechodoch so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľskej republiky. Na tejto hranici bude situácia priebežne monitorovaná.

 

Pripravenosť

Do 14-dňovej karantény pôjde každý s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, kto sa vráti do zahraničia. Pellegrini informoval, že ministerstvo vnútra má pripravené aj zariadenia pre tých, čo nechcú alebo nemôžu ísť do domácej karantény. Kontaktovať majú linku 112.

 

img

 

Homeoffice

Ako priblížila Saková, na územie SR bude pustený len ten, kto tu má trvalý alebo prechodný pobyt, prípadne platný cestovný pas. Tým, čo bývajú pri hraniciach, ministerka odporúča, aby si vybavili potvrdenie od zamestnávateľa, aby mohli byť púšťaní prednostne. Zvážiť by mohli tiež prácu z domu.

 

Výnimky v doprave 

Premiér zdôraznil, že občanom neodporúča cestovať vôbec, ak to nie je nutné.

Pre osobnú dopravu budú zatvorené letiská v Bratislave, Košiciach a Poprade, výnimkou bude individuálna doprava. Odcestovať budú môcť zahraniční rekreanti na Slovensku.

 

img

 

Zájazdy zrušené

Obmedzená bude aj vnútroštátna vlaková a autobusová doprava. Bližšie informácie o tom, v akom režime bude fungovať, poskytne neskôr rezort dopravy.

Saková informovala aj o rokovaniach s ministerstvom hospodárstva o zrušení všetkých zájazdov cestovných agentúr. Riešiť budú tiež prepravu slovenských turistov, ktorí sú momentálne mimo územia Slovenska.

 

img

 

Letka Ministerstva vnútra (MV) SR a Ministerstva obrany (MO) SR funguje podľa Sakovej v núdzovom režime. Slúžiť bude aj pre vycestovaných Slovákov.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies