Výroba áut na Slovensku vlani poklesla asi o 5 % na jeden milión automobilov

NETKY.SK • 17 Január 2023, 11:10 • 2 min
Výroba áut na Slovensku vlani poklesla asi o 5 % na jeden milión automobilov

Bratislava - Slovenské automobilky v roku 2022 podľa predbežných výsledkov vyrobili približne jeden milión automobilov, čo predstavuje v porovnaní s predošlým rokom pokles o necelých 5 %.

slovakia

left justify in out

V roku 2023 bude podľa odhadov pokračovať oscilácia výroby na úrovni okolo jedného milióna automobilov. Slovensko podľa ZAP aj naďalej zostáva svetovým lídrom vo výrobe vozidiel. V prepočte na 1000 obyvateľov sa v roku 2022 podľa predbežných výsledkov vyrobilo 184 vozidiel. Podiel tržieb automobilovej výroby na tržbách celkovej priemyselnej výroby Slovenska dosiahol 50,3 %. Automobilový priemysel sa podieľal na celkovom exporte krajiny viac ako 42 percentami. Počet zamestnancov v automobilovom priemysle zaznamenal nárast o viac ako 10.000 zamestnancov, priama zamestnanosť dosiahla úroveň 176.000 pracovníkov, agregovaná 261.000 zamestnancov. "Vzhľadom na bezprecedentné obdobie, ktoré máme za sebou, môžeme tieto výsledky považovať za mimoriadne uspokojivé, napriek náročným prekážkam zostáva slovenský automobilový priemysel stabilný," zhodnotil prezident ZAP SR Alexander Matušek. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies