Vynálezca slávnej Rubikovej kocky Ernö Rubik oslavuje 70 rokov

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 11:37 • 2 min
Vynálezca slávnej Rubikovej kocky Ernö Rubik oslavuje 70 rokov

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA - Maďarský architekt, dizajnér a vynálezca hlavolamu nesúceho jeho meno "Rubikova kocka" sa v nedeľu 13. júla dožíva 70 rokov.

slovakia

left justify in out

Deň jeho narodenia sa stal Medzinárodným dňom hlavolamov a rébusov. Ernö Rubik ako tridsaťročný vytvoril jednoduchú hračku, ktorá sa stala najpopulárnejším hlavolamom na svete a dodnes rozvíja myslenie a pamäť mnohých ľudí.
      

Ernö Rubik sa narodil 13. júla 1944 v maďarskej Budapešti. Otec, rodák zo slovenských Piešťan, bol strojný inžinier a významný uhorský letecký konštruktér. Matka bola spisovateľkou a veľkou milovníčkou poézie. Ernö Rubik bol šikovným študentom, ktorého zaujímal vesmír, technika a geometria. S výborným prospechom vyštudoval architektúru a interiérové dizajnérstvo. Začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia pôsobil Rubik ako lektor na Umelecko-priemyselnej akadémii v Budapešti, kde prednášal o konštrukcii a kombinatorike tvarov a častí. Svojich študentov učil vnímať geometriu priestorovo, pričom na vizualizáciu používal trojrozmerné modely zhotovené z papiera, lepenky alebo dreva. V tomto čase sa zrejme začal zamýšľať nad vytvorením kocky, ktorá neskôr dobyla celý svet.
      

Budovu budapeštianskeho Patentového úradu navštívil Ernö Rubik 30. januára 1975. V tento deň získal patent na "Magic Cube" - kocku zostavenú z farebných štvorcov, ktorú možno otáčať okolo troch osí, čím je možné dosiahnuť až štyridsaťtri miliárd farebných kombinácií. Cieľom je poskladať kocku tak, aby každá z jej šiestich strán mala jednu farbu. Existuje obrovské množstvo spôsobov jej skladania a kocka nikdy nemôže byť premiešaná tak, aby sa nedala poskladať.
      

Po krátkom čase Ernö Rubik kocku premenoval z Magickej na Rubikovu a plastový farebný hlavolam sa začal predávať. Popularitu v Maďarsku a okolí si kocka získala rekordnou rýchlosťou, avšak kvôli železnej opone sa nedarilo rozšíriť predaj na západný trh. Prvé Rubikove kocky určené pre západné krajiny boli z Maďarska distribuované až v roku 1980, o dva roky neskôr však podľa odhadov vlastnila populárnu kocku každá tretia domácnosť na západe. Za 365 dní sa jej predalo viac než 350 miliónov kusov.
      

Aj v bývalom Československu vyvolala hračka začiatkom osemdesiatych rokov 20. storočia šialenstvo. Dopyt niekoľkonásobne prevyšoval ponuku a z umelohmotného mechanického hlavolamu sa stal podpultový tovar. Rubikova kocka vyvolala také nadšenie, že v roku 1981 sa konali prvé majstrovstvá sveta v jej skladaní organizované Guinnessovou knihou rekordov. Víťaz ju vtedy poskladal za 22,95 sekundy. Najaktuálnejší majster sveta z roku 2013 hlavolam zložil za neuveriteľných 5,55 sekundy. Istý "najpomalší skladateľ" riešil rébus celých 26 rokov. Šesť-farebná hračka hviezdila v mnohých hudobných videách, filmoch alebo dokumentoch.
      

Rubikovo dielo sa stalo celosvetovým hračkárskym fenoménom, ktorý dodnes zamestnáva mysle obyčajných ľudí aj vedcov. "Som nesmierne rád, že hračka rozveselila a stále teší také množstvo ľudí. Je veľmi ťažké predstaviť si ju nejako inak. Podľa mňa by to bolo zbytočné", uviedol nedávno Ernö Rubik.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies