NASA zmenila znamenia zverokruhu. Nie sme astrológovia, hlásia vedci

NETKY.SK • 23 Júl 2020, 18:34 • 2 min
NASA zmenila znamenia zverokruhu. Nie sme astrológovia, hlásia vedci

Po internete v týchto dňoch začala kolovať správa, že NASA rozhodla o zmene znamení zverokruhu, a vodnári tak sú vlastne kozorožci, barani ryby...

slovakia

left justify in out

Poplašne sformulované informácie vzbudili rozruch, v skutočnosti však len pracovníci americkej vesmírnej agentúry napísali článok pre deti, v ktorom upozornili na to, že starí Babylončania vynašli zverokruh už pred tritisíc rokmi a od tej doby sa zmenila ekliptika.

 

Čo je to ekliptika?

Ekliptika je dráha, ktorou Slnko pomyselne putuje po oblohe, a tá sa postupne mení. Prechody jednotlivých súhvezdí už teda dnes nie sú rovnaké, ako boli v dobách starých babylonských hvezdárov.

 

 

Vedci len tak pre zaujímavosť vypočítali nové dáta pre jednotlivé znamenia a pridali trináste znamenie podľa súhvezdia Hadonos.

 

Článoček vyšiel bez väčšieho ohlasu už tento rok v januári, minulý týždeň sa však na serveri Yahoo News objavila správa o tom, že Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) "rozhodol" o zmene znamení zverokruhu. U mnohých ľudí vypuklo doslova šialenstvo, že im prestanú sedieť horoskopy.

 

Sme astronómovia, nie astrológovia
Januárový článok na stránke NASA SpacePlace, ktorá je určená pre deti, pojednával o rozdieloch medzi astrológiou a astronómiou.

 

"Nezmenili sme žiadne znamenia zverokruhu, len sme použili matematiku. Náš článok bol o tom, že astrológia nie je astronómiou, že je pozostatkom dávnej histórie. Len sme poukázali na vedecké a matematické poznatky, vychádzajúce z pozorovania nočnej oblohy," cituje web Science Alert vysvetlenie hovorcu NASA Dwayna Browna.

 

 

Nie je dokázané, že by astrológia fungovala
Veľa ľudí horoskopom stále bezvýhradne verí, preto sa niektorí začali rozčuľovať, že podľa tvrdenia americkej agentúry má 86 percent z nás údajne v skutočnosti iné znamenie. NASA ale vo vzniknutých zmätkoch odmieta hrať akúkoľvek rolu.

 

Podľa prieskumu Eurobarometra z roku 2005 41 percent Európanov považuje astrológiu za vedu. V inom prieskume z roku 2001 potvrdilo 28 percent Američanov svoje presvedčenie o tom, že postavenie hviezd môže ovplyvniť ich životy.

 

Spomínaný článok deťom vysvetľoval, že zatiaľ čo astronómia je veda zaoberajúca sa vesmírom, astrológia sa tvári, že vie predpovedať ľudský osud na základe dátumu narodenia. Nikdy sa ale nedokázalo, že by skutočne fungovala a že by bolo múdre riadiť sa horoskopom.

 

Vynechali Hadonosa, aby to zodpovedalo 12 mesiacom
Starovekí astronómovia pochopiteľne nemali súčasné znalosti o pohybe Zeme, Slnka a iných hviezd, takisto nemali predstavu o obrovskej rozľahlosti vesmíru.

 

Keď Babylončania pred viac ako tromi tisíckami rokov vytvorili zverokruh, rozdelili ho na dvanásť rovnakých častí, aby zodpovedal počtu mesiacov v roku. Preto jedno súhvezdie, Hadonos, vynechali. Na každý mesiac teda pripadalo jedno znamenie, ale ani vtedy sa nezaviazal len k jednému mesiacu.

 

Je potrebné si uvedomiť, že súhvezdia sú rôzne veľké, preto ani nemôžu byť so Slnkom v súlade po rovnako dlhú dobu. Kvôli nepatrnému zakolísaniu zemskej osi už súhvezdia nie sú v rovnakej polohe ako pred tromi tisíckami rokov.

 

Pomyselná línia mieri na súhvezdie Panny po dobu 45 dní, ale na Škorpióna len týždeň. Okrem dvanástich súhvezdí línie smeruje 18 dní aj na vynechaného trinásteho Hadonos.

 

Napríklad počas júnového slnovratu pred dvetisíc rokmi sa Slnko vyskytovalo medzi súhvezdiami Blížencov a Raka. Tento rok však bolo medzi Blíženci a Býkom, v roku 4609 bude zo súhvezdia Býka prechádzať do Barana.

 

Dáta znamení podľa NASA vyzerajú teraz takto:
Kozorožec - 20. január až 16. február
Vodnár - 16. február až 11. marec
Ryby - 11. marec až 18. apríl
Baran - 18. apríl až 13. máj
Býk - 13. máj až 21. jún
Blíženci - 21. jún až 20. júl
Rak - 20. júl až 10. august
Lev - 10. august až 16. september
Panna - 16. septembra až 30. október
Váhy - 30. október až 23. november
Škorpión - 23. november až 29. november.
Hadonos - 29. november až 17. december
Strelec - 17. december až 20. január



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies