Za útokom na francúzskeho učiteľa stojí pravdepodobne mladý Čečenec

NETKY.SK • 17 Október 2020, 09:39 • 2 min
Za útokom na francúzskeho učiteľa stojí pravdepodobne mladý Čečenec

PARÍŽ - Štyri osoby, vrátane jednej maloletej, boli zatknuté po piatkovom útoku na učiteľa v blízkosti školy na parížskom predmestí, pri ktorom útočník oddelil obeti hlavu od tela.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AFP. Útočník, ktorý odťal hlavu učiteľovi dejepisu v piatok podvečer bol priamo na ulici zneškodnený francúzskou políciou. Pri pokuse ich napadnúť, vraha usmrtili niekoľkými streľnými ranami. Polícia o niekoľko hodín od útoku zadržala príbuzných vraha, medzi nimi je aj jedno maloleté dieťa

 

Učiteľovi sa mali vyhrážať

Podľa očitých svedkov, mal útočník kričať "Allahu Agbar!". Na základe dostupných informácií mohlo ísť o pomstu. Učiteľ dostal vyhrážky po tom, ako asi pred 10 dňami otvoril diskusiu o karikatúrach vo svojej triede, Rodič jedného študenta podal na učiteľa v tejto súvislosti dokonca sťažnosť

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tento čin nazval "islamistickým teroristickým útokom". Prezident po piatkovom útoku navštívil školu v meste Conflans-Saint-Honorine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža, kde učiteľ pracoval a stretol sa s jej zamestnancami.

 

 

Súvisiaci článok: Dráma v Paríži: Muž podrezal hrdlo učiteľovi priamo na rušnej ulici

 

"Jeden z našich krajanov bol zavraždený, pretože učil ... slobodu prejavu, slobodu veriť alebo neveriť," povedal Macron. Vyhlásil, že útok by nemal rozdeliť Francúzsko, pretože to je to, čo chcú extrémisti. "Musíme držať všetci spolu ako občania," povedal.

 

 

Za útokom pravdepodobne stojí mladý Čečenec

Totožnosť muža podozrivého z útoku úrady zatiaľ nezverejnili. Francúzske médiá však informovali, že ním bol 18-ročný Čečenec, narodený v Moskve.

 

Francúzsko poskytlo azyl mnohým Čečencom, keď ruská armáda viedla v 90. rokoch vojnu proti islamistickým separatistom v Čečensku a čečenské komunity sú odvtedy roztrúsené po celom Francúzsku.

 

K útoku navyše došlo v čase, keď Macron presadzuje nový zákon proti tomu, čo nazýva domácim "separatizmom", najmä zo strany islamských radikálov, obvinených z indoktrinácie zraniteľných ľudí prostredníctvom domácich škôl, extrémistických kázní a ďalších aktivít.

 

Francúzsko má najväčšiu moslimskú populáciu v západnej Európe, ktorá má približne 5 miliónov členov a islam je druhým najrozšírenejším náboženstvom v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies