Vykoľajený vlak bol podľa železníc v perfektnom stave

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 14:25 • 2 min
Vykoľajený vlak bol podľa železníc v perfektnom stave

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Vlak, ktorého vykoľajenie pri španielskom pútnickom meste Santiago de Compostela v regióne Galícia si stredu večer vyžiadalo 78 mŕtvych a asi 140 zranených, nemal žiadne technické problémy a kontrolou prešiel len pár hodín pred tragédiou.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to uviedol šéf štátnej železničnej spoločnosti Renfe Julio Gómez-Pomar Rodríguez. "Vlak prešiel inšpekciou v to ráno," povedal rozhlasovej stanici Cadena Cope. Vlaky kontrolujú po prejdení každých 7500 kilometrov, takže údržba je podľa neho "perfektná".

O príčinách nehody sa zatiaľ len špekuluje, podľa médií je však za všetkým prekročenie povolenej rýchlosti. Rušňovodič povedal vyšetrovateľom, že vlak išiel až 190-kilometrovou rýchlosťou v mieste, kde je povolených len 80 kilometrov za hodinu. Prílišnú rýchlosť označil za pravdepodobnú príčinu aj španielsky minister dopravy Rafael Catala. "Stále však čakáme na výsledky vyšetrovania súdnej komisie ako aj komisie zriadenej naším ministerstvom," povedal Catala. Presnú rýchlosť súpravy ukáže vyšetrovateľom čierna skrinka, ktorú ešte nepreskúmali. K vykoľajeniu prišlo v zákrute tesne predtým, ako vlak vstúpil do pútnického mesta Santiago de Compostela.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies