Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
25. mar. 2023Marián
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
19.08.2020 11:02 Environetky
Sucho a zmena klímy mení chuť obľúbených vín
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
19.08.2020 11:02 Environetky

Sucho a zmena klímy mení chuť obľúbených vín



Budúcnosť alkoholového biznisu už teraz ovplyvňujú dopady klimatickej zmeny. Aké budeme piť víno alebo destiláty v časoch, keď pribúda sucho v dôsledku klimatickej krízy? Všeličo o tom napovedal trojdňový Living soils Forum, ktorý sa uskutočnil už vo februári v rámci veľtrhu Vinexpo v Paríži.


Fórum zamerané na udržateľnosť alkoholového biznisu. Na fóre, o ktorého záveroch informovala agentúra Bloomberg, CEO Philippe Schaus vyhlásil, že všetky vinice vlastnené spoločnosťou Moët Hennessy v oblasti Champagne budú do konca tohto roka fungovať bez použitia herbicídov.

 

Jedná sa o veľký záväzok, pretože značka vyprodukuje milióny fliaš šampanského ročne. Spoločnosť sa ďalej zaviazala k investícii 20 miliónov eur do nového výskumného centra zameraného na udržateľnosť v regióne, ktoré bude skúmať napríklad recykláciu vody alebo možnosti znižovanie produkcie emisií.

 

 

Biodiverzita a živá pôda

Hlavnou témou fóra bola tzv. živá pôda, ktorá obsahuje vysoký podiel organických látok, čo prispieva k schopnosti pôdy zadržiavať vodu, živiny a vďaka mikrobiálnej rozmanitosti lepšie chrániť vínnu révu proti škodcom a chorobám. Vďaka pôde bohatej na živiny sa tiež znižuje nutnosť použitia chemických postrekov a herbicídov.

 

Pre predstavu zvýšenie organickej zložky pôdy o 1% percento zdvojnásobuje jej schopnosť udržať vodu. Kľúčom k podpore živej pôdy je podpora biodiverzity.

 

"Les je budúcnosť," vyhlásil na fóre Nicolas Blain z francúzskej organizácie Reforest Action a dodal, že lesy sú z 80% domovom biodiverzity po celom svete. Z týchto dôvodov napríklad vinárstvo Château Anthonic z Bordeaux investuje do rozvoja agrolesníctva a vysádza stromy priamo na viniciach, ako sa tomu dialo v minulosti.

 

Sucho v celej Európe?

Nielen našich poľnohospodárov trápi sucho, pestovatelia vína tiež bojujú so zmenou klimatických podmienok a nedostatkom vody.

 

"Zvyšujúca sa teplota je jednoducho novou normou," varovala Angel Hsu, profesorka environmentálnych štúdií na Yale-NUS Collage v Singapure. Vyššie priemerné teploty zasahujú niektoré vinárske regióny.

 

"Na čas malo otepľovanie v Bordeaux pozitívny efekt, ale teraz to tak už nie je," uviedol Kees van Leeuwen, profesor vinárstva z Bordeaux.

 

"Víno má vyššiu úroveň alkoholu a jeho aróma sa mení z čerstvého na varené ovocie. Klimatickú zmenu ochutnávame v každom pohári," dodal.

 

Vinári v zasiahnutých oblastiach sa tak snažia nájsť spôsoby, ako sa klimatickú situáciu prispôsobiť. Skúšajú napríklad zmenu techník práce na vinici alebo výmenu používaných odrôd za tie, ktoré vydržia v náročnejších podmienkach.

 

 

Neďaleko Bordeaux tiež skupina vedcov v projekte VitAdapt skúša pestovanie 52 nových odrôd, akou sú napríklad Tinta Cao z Portugalska alebo Assyrtiko z gréckej a ich schopnosť prežiť v nových podmienkach.

 

Súčasťou nového prístupu k pestovaniu vína je hospodárenie s vodou. Priekopníkom v zavlažovaní vo veľmi suchých podmienkach je Izrael, kde používajú zavlažovaciu formu kvapiek priamo ku koreňom rastlín.

 

Pomôcť môže tiež digitalizácia a využívanie senzorov, ktoré obmedzia plytvanie vodou alebo opakované využitie vyčistených odpadových vôd na zavlažovanie.

 

Rovnako ako celý svet, tak aj výrobcovia alkoholu budú čeliť v čase klimatickej zmeny mnohým výzvam, aby dokázali zachovať svoj biznis a predávať alkohol v súčasnej kvalite. Ako predniesol v úvode fóra CEO Moët Hennessy Schaus "Všetko sa musí zmeniť, aby sa nezmenilo nič."

 

Vodka, ktorá absorbuje toľko emisií ako 3 stromy

Dali by ste si vodku, pri ktorej výrobe dochádza k zachytávaniu oxidu uhličitého z ovzdušia? V newyorskom bare by to šlo.

 

Americký výrobca vodky Air Co., ktorý pôsobí v newyorskom Brooklyne, predstavil vodku, ktorá je vyrobená s mínusovým počtom emisií.

 

Znamená to, že pri výrobe jednej fľaše tejto vodky zmizne z ovzdušia toľko emisií, ako absorbujú tri plne vyrastené stromy, teda asi pol kilogramu.

 

 

Spoločnosť používa pre výrobu stroje pre zachytávanie uhlíka poháňané solárnou energiou, a to z nej robí prvú uhlíkovo negatívnu pálenicu na svete.

 

Riešenie pre zachytávanie uhlíka z ovzdušia majú tiež vo vinárstve Smith Haut Lafitte v Bordeaux. Tu zachytávajú oxid uhličitý vznikajúci počas kvasenia vína a premieňajú ho na jedlú sódu, ktorá je spracovaná v reštaurácii ocenenej michelinskou hviezdičkou.



reklama


Zdroj: Netky Barbora Lucivjanska

Foto:  Unsplash @svenwilhelm



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok