Sucho a zmena klímy mení chuť obľúbených vín

NETKY.SK • 19 August 2020, 11:02 • 2 min
Sucho a zmena klímy mení chuť obľúbených vín

Budúcnosť alkoholového biznisu už teraz ovplyvňujú dopady klimatickej zmeny. Aké budeme piť víno alebo destiláty v časoch, keď pribúda sucho v dôsledku klimatickej krízy? Všeličo o tom napovedal trojdňový Living soils Forum, ktorý sa uskutočnil už vo februári v rámci veľtrhu Vinexpo v Paríži.

slovakia

left justify in out

Fórum zamerané na udržateľnosť alkoholového biznisu. Na fóre, o ktorého záveroch informovala agentúra Bloomberg, CEO Philippe Schaus vyhlásil, že všetky vinice vlastnené spoločnosťou Moët Hennessy v oblasti Champagne budú do konca tohto roka fungovať bez použitia herbicídov.

 

Jedná sa o veľký záväzok, pretože značka vyprodukuje milióny fliaš šampanského ročne. Spoločnosť sa ďalej zaviazala k investícii 20 miliónov eur do nového výskumného centra zameraného na udržateľnosť v regióne, ktoré bude skúmať napríklad recykláciu vody alebo možnosti znižovanie produkcie emisií.

 

 

Biodiverzita a živá pôda

Hlavnou témou fóra bola tzv. živá pôda, ktorá obsahuje vysoký podiel organických látok, čo prispieva k schopnosti pôdy zadržiavať vodu, živiny a vďaka mikrobiálnej rozmanitosti lepšie chrániť vínnu révu proti škodcom a chorobám. Vďaka pôde bohatej na živiny sa tiež znižuje nutnosť použitia chemických postrekov a herbicídov.

 

Pre predstavu zvýšenie organickej zložky pôdy o 1% percento zdvojnásobuje jej schopnosť udržať vodu. Kľúčom k podpore živej pôdy je podpora biodiverzity.

 

"Les je budúcnosť," vyhlásil na fóre Nicolas Blain z francúzskej organizácie Reforest Action a dodal, že lesy sú z 80% domovom biodiverzity po celom svete. Z týchto dôvodov napríklad vinárstvo Château Anthonic z Bordeaux investuje do rozvoja agrolesníctva a vysádza stromy priamo na viniciach, ako sa tomu dialo v minulosti.

 

Sucho v celej Európe?

Nielen našich poľnohospodárov trápi sucho, pestovatelia vína tiež bojujú so zmenou klimatických podmienok a nedostatkom vody.

 

"Zvyšujúca sa teplota je jednoducho novou normou," varovala Angel Hsu, profesorka environmentálnych štúdií na Yale-NUS Collage v Singapure. Vyššie priemerné teploty zasahujú niektoré vinárske regióny.

 

"Na čas malo otepľovanie v Bordeaux pozitívny efekt, ale teraz to tak už nie je," uviedol Kees van Leeuwen, profesor vinárstva z Bordeaux.

 

"Víno má vyššiu úroveň alkoholu a jeho aróma sa mení z čerstvého na varené ovocie. Klimatickú zmenu ochutnávame v každom pohári," dodal.

 

Vinári v zasiahnutých oblastiach sa tak snažia nájsť spôsoby, ako sa klimatickú situáciu prispôsobiť. Skúšajú napríklad zmenu techník práce na vinici alebo výmenu používaných odrôd za tie, ktoré vydržia v náročnejších podmienkach.

 

 

Neďaleko Bordeaux tiež skupina vedcov v projekte VitAdapt skúša pestovanie 52 nových odrôd, akou sú napríklad Tinta Cao z Portugalska alebo Assyrtiko z gréckej a ich schopnosť prežiť v nových podmienkach.

 

Súčasťou nového prístupu k pestovaniu vína je hospodárenie s vodou. Priekopníkom v zavlažovaní vo veľmi suchých podmienkach je Izrael, kde používajú zavlažovaciu formu kvapiek priamo ku koreňom rastlín.

 

Pomôcť môže tiež digitalizácia a využívanie senzorov, ktoré obmedzia plytvanie vodou alebo opakované využitie vyčistených odpadových vôd na zavlažovanie.

 

Rovnako ako celý svet, tak aj výrobcovia alkoholu budú čeliť v čase klimatickej zmeny mnohým výzvam, aby dokázali zachovať svoj biznis a predávať alkohol v súčasnej kvalite. Ako predniesol v úvode fóra CEO Moët Hennessy Schaus "Všetko sa musí zmeniť, aby sa nezmenilo nič."

 

Vodka, ktorá absorbuje toľko emisií ako 3 stromy

Dali by ste si vodku, pri ktorej výrobe dochádza k zachytávaniu oxidu uhličitého z ovzdušia? V newyorskom bare by to šlo.

 

Americký výrobca vodky Air Co., ktorý pôsobí v newyorskom Brooklyne, predstavil vodku, ktorá je vyrobená s mínusovým počtom emisií.

 

Znamená to, že pri výrobe jednej fľaše tejto vodky zmizne z ovzdušia toľko emisií, ako absorbujú tri plne vyrastené stromy, teda asi pol kilogramu.

 

 

Spoločnosť používa pre výrobu stroje pre zachytávanie uhlíka poháňané solárnou energiou, a to z nej robí prvú uhlíkovo negatívnu pálenicu na svete.

 

Riešenie pre zachytávanie uhlíka z ovzdušia majú tiež vo vinárstve Smith Haut Lafitte v Bordeaux. Tu zachytávajú oxid uhličitý vznikajúci počas kvasenia vína a premieňajú ho na jedlú sódu, ktorá je spracovaná v reštaurácii ocenenej michelinskou hviezdičkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies