Je vraj sladká, no má trpkú pachuť: Prečo je pomsta toxická a je úspech jej lepšou formou?

NETKY.SK • 15 November 2023, 13:00 • 2 min
Je vraj sladká, no má trpkú pachuť: Prečo je pomsta toxická a je úspech jej lepšou formou?

Pomsta sa niekedy bude zdať ako logická vec a nevyhnutná reakcia. Možno si myslíte, že vám to prinesie uspokojenie a úľavu, nemá však dobrý dlhodobý účinok. Tí, ktorí nevedia zabudnúť a nechať ísť, majú tendenciu sa časom cítiť horšie, keďže si ranu nezahoja, ale udržia ju sviežu. Existuje však zdravá pomsta - úspech. Prečítajte si viac o tomto fenoméne.

slovakia

left justify in out

Od Tróje až po súčasnosť

Príbeh o pomste je vždy horkosladký. Vezmite si príbeh Tróje, ako je znázornené v Homérovej epickej básni Ilias. Keď Paris ukradne Helenu, jej manžel kráľ Menelaos neznesie nespravodlivosť a snaží sa zaútočiť na jej zvodcu. Privádza do Tróje celú armádu a vedie zdĺhavú vojnu, ktorá zabíja tisíce ľudí.

Pomsta je súčasťou ľudského správania takmer tak dlho, ako sme na Zemi existovali. Literatúra ho používala v celej histórii, od gréckych tragédií, ako je  Aischylova trilógia Oresteia  – kde chce Orestes zavraždiť svoju matku, aby pomstil svojho otca – až po Shakespearovho Hamleta.

Túžba ublížiť tým, ktorí vám ublížili, je len a len prirodzená, posilnená tisícročiami ľudského vývoja. 

 

Poháňa zločinnosť – až 20 percent vrážd a 60 percent streľby na školách súvisí s pomstou, ukazujú štúdie. A formuje aj politiku. 

Pomsta spomaľuje hojenie

Keď ľudia prinesú do vášho života negatívne situácie, nie je dôvod na odvetu. Keď sa pokúšate pomstiť, privodíte si len ďalšie problémy. Vo svojej mysli robíte čokoľvek, čo je vo vašich silách, aby ste tej osobe ublížili rovnako, ak nie viac ako ona vám a ani to nestojí za to. Pomsta znovu otvára a zhoršuje vaše emocionálne rany. Aj keď by ste mohli byť v pokušení potrestať krivdu, nakoniec sa trestáte sami, pretože sa nedokážete vyliečiť.

Znova otvára vaše rany a zhoršuje ich. Preto v skutočnosti trestáte seba a nie toho, kto vám ublížil. Ak vám však niekto ublížil, mali by ste odpustiť a zabudnúť? Čo by ste mali robiť namiesto pomsty? Existuje zdravá pomsta a dosiahnete ju úspechom. Dajte túto intenzitu rastu a svojim cieľom.

Koniec koncov, ako raz povedal Frank Sinatra, americký spevák a herec, najlepšia pomsta je veľký úspech. 

Bude vám horšie?

Zaslúži si táto osoba, aby ste na ňu strácali drahocenný čas? Nezabúdajte, že život je krátky a plánovanie pomsty si vyžaduje čas. Len si pomyslite, čo by ste ešte mohli robiť so všetkým tým vzácnym časom. Plánovanie pomsty spôsobí, že sa zameriate na negatíva. Ako môžete prijať pozitívne skúsenosti do svojho života, ak sa tak zameriavate na negatívne?

Pravdou je, že každý slušný človek sa bude cítiť zle, keď niekomu spôsobí bolesť, aj keď si to zaslúži. Preto skutočný život nie je ako vo filmoch a možno sa vám nebude páčiť výraz ich tváre, keď im spôsobíte bolesť. V skutočnosti by ste sa mohli cítiť ešte horšie. Môžete sa cítiť naštvaní, vinní a ľutujúci. Ako viete, takéto pocity zaťažujú vaše svedomie.

Možno sa teraz cítite zranení, ale ako plynie čas, tieto pocity zostanú za vami. Nezaťažujte si teda svoje svedomie pocitmi viny, pretože to bude trvať dlhšie a bude pre vás ťažšie ísť ďalej.

Začarovaný kruh

Ako raz povedal Gándhí, oko za oko a svet bude slepý. Je to pravda. Čo ak sa vám pomstí dotyčný človek naspäť? Potom sa táto osoba snaží pomstiť za vašu pomstu. Dalo by sa pokračovať donekonečna. Mohli by ste sa dostať do nekonečnej slučky. 

Snažte sa nechať negativitu v minulosti. Nenoste si nálož z minulosti so sebou do budúcnosti. Zabudnite na ľudí, ktorí vás zrážali, pretože aj tak nestoja za vašu energiu a čas.

Pomsta nie je produktívne využitie nášho času alebo energie. Namiesto sústredenia sa na pomstu sa zamerajte na pozitívne činy, ktoré môžu zmeniť váš život a životy iných. Začnite sa venovať novému koníčku, dobrovoľne alebo sa naučte novú zručnosť. Zameraním sa na pozitivitu sa môžete zbaviť negatívnych emócií a posunúť sa zo situácie.

Zdravšie varianty

Jedna štúdia výslovne nariadila účastníkom, aby písali o zraňujúcich udalostiach so zameraním na osobné výhody, ako napríklad to, ako ich to zmenilo k lepšiemu, aby zistili, či im to môže pomôcť zbaviť sa potreby pomsty.

Účastníci napísali, že vďaka tejto skúsenosti „zosilneli“, „objavili neznáme silné stránky“ a „zmúdreli“. Povedali tiež, že to „poskytlo nové skúsenosti“. Písanie o udalostiach týmto spôsobom znamenalo, že boli schopní odpustiť páchateľovi a menej pravdepodobné, že by sa chceli pomstiť. 

Tiež trpeli menej dlhodobejším stresom a hnevom, čo v konečnom dôsledku posilnilo ich psychickú pohodu.

Pomsta nie je vždy sladká, skôr je  je horkosladká. To znamená, že pomsta má v skutočnosti schopnosť vyvolať pozitívne aj negatívne emócie (vrátane pocitu napätia, neistoty a pocitu hrôzy).

Nechajte ich tak

Na záver, hľadanie pomsty sa môže zdať ako lákavá možnosť, no nie je to najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s negatívnymi emóciami. Namiesto pomsty sa zamerajte na odpustenie a osobný rast. Nechajte toho druhého, aby si uvedomil svoju chybu a napravil sa sám. Vyhnete sa tak zbytočnej dráme a stresu a posuniete sa vpred pozitívnym spôsobom.

Zdroje:

https://www.vintageisthenewold.com/game-pedia/why-revenge-is-bad

https://zenbo.com/Revenge-Why-Such-A-Bad-Idea-How-To-Resist-It/

https://theconversation.com/revenge-the-neuroscience-of-why-it-feels-good-in-the-moment-but-may-be-a-bad-idea-in-the-long-run-175747

https://www.bbc.com/future/article/20170403-the-hidden-upsides-of-revenge

https://www.forbes.com/sites/suzannerowankelleher/2023/11/09/las-vegas-grand-prix-formula-1s-biggest-bet-ever/?sh=260f1e3e3f4a

https://medium.com/@sishunnegentlejourney/why-you-should-never-seek-revenge-but-let-them-realize-their-mistake-5b00af66d914

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies