Českí turisti zablúdili nad Šútovskými vodopádmi, hľadali ich horskí záchranári

NETKY.SK • 13 Apríl 2023, 12:15 • 2 min
Českí turisti zablúdili nad Šútovskými vodopádmi, hľadali ich horskí záchranári

ŠÚTOVO - Horskí záchranári z Malej Fatry pátrali od stredajšieho (12. 4.) večera po trojici českých turistov, ktorá nedorazila na Chatu Vodopád v Šútovskej doline.

slovakia

left justify in out

Chatárovi popoludní oznámili, že odchádzajú z Chaty na Grúni a budú meškať. Keď neprišli ani hodinu po dohodnutom čase, kontaktoval tiesňovú linku Horskej záchrannej služby (HZS). HZS o tom informuje na svojom webe. V oblasti, kde sa mali turisti nachádzať, je podľa HZS slabé pokrytie mobilným signálom. "Záchranárom sa podarilo na krátko s nimi telefonicky skontaktovať. Mali byť niekde v lese medzi Úplazom a Šútovským vodopádom, mimo značeného turistického chodníka. Lokalizovať ich mobilný telefón sa pre zlý signál nepodarilo," uviedla HZS.

 

Na pomoc turistom odišli štyria dobrovoľní záchranári HZS zo Šútova a dvaja profesionálni záchranári HZS. "Počas noci prehľadávali oblasť Šútovskej a potom aj Sučianskej doliny až po Úplaz. Turistov sa im však nepodarilo nájsť a aj jediný funkčný telefón, ktorý mali so sebou, už bol nedostupný," priblížila HZS. Turistom sa podarilo až ráno odoslať SMS s informáciou, že sú niekde pri potoku a idú po prúde dole. "Nakrátko sa s nimi podarilo skontaktovať aj telefonicky. Záchranári HZS zistili, že trojica si chcela skrátiť cestu k vodopádom a zišla z chodníka ešte niekde v oblasti Stien. Napokon ich horskí záchranári našli v oblasti Tesné, kde prečkali noc. Všetci boli bez zranení, mierne podchladení. Spolu so záchranármi zostúpili bezpečne Šútovskou dolinou do údolia. Odtiaľ pokračovali už samostatne," dodala HZS. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona