Výhody a nevýhody antidepresív

NETKY.SK • 16 Máj 2019, 23:24 • 2 min
Výhody a nevýhody antidepresív

Máte psychické problémy a psychiater vám odporučil užívať antidepresíva? Väčšina moderných antidepresív je veľmi dobre tolerovaná, aj keď sa najmä na začiatku liečby môžu objaviť niektoré nežiaduce účinky.

slovakia

left justify in out

Len malé percento ľudí trpí skutočnú neznášanlivosťou. Čo je dobré o týchto liekoch vedieť? Toto by vám mal každý lekár povedať skôr, než ich začnete brať.

 

Máte pocit, že ste nejako zlyhali, keď ste skončili v ambulancii psychiatra? Nemajte, depresie či akákoľvek iná psychická choroba (môže to byť čokoľvek, od syndrómu vyhorenia po schizofréniu či bipolárnu poruchu) nie sú niečo, za čo by ste sa mali hanbiť.

 

A aj keď si myslíte, že máte pevnú vôľu prekonať čokoľvek, nie vždy to ide. Ak začínate s antidepresívami, je rozhodne dôležité, aby vám lekár poctivo a trpezlivo všetko vysvetlil, vrátane možných vedľajších účinkov.

 

Na toto si dajte pozor

 

Pri výbere antidepresív je dôležité, aby psychiater zohľadnil prevažujúce príznaky depresie. Pri miernej depresii s úzkosťou nie je vhodné dlhodobé užívanie benzodiazepínov (lieky, ktoré všeobecne upokojujú až navodzujú spánok, napríklad Diazepam, Xanax, Neurol, Lexaurin).

 

Tieto lieky sa žiaľ aj u nás často predpisujú aj v situáciách, ktoré je možné zvládnuť inými antidepresívami, napríklad zvanými "zachytávačmi serotonínov".

 

Tie odstránia nielen úzkosť a nespavosť, ale tiež prejavy depresie. Ide napríklad o antidepresíva zvané ako "zachytávače serotonínov". Vždy by vás mal lekár upozorniť na to, že liečba antidepresívami je dlhodobá a nemala by sa prerušiť po odznení prvých príznakov. Vysádzať lieky je potrebné opatrne a lepšie je niekedy znížiť dávkovanie ako lieky vysadiť úplne.

 

img

 

Výhody antidepresív

 

Najmä v prípade liečby úzkostnej poruchy a depresie sú antidepresíva veľmi účinné, pokiaľ ide o nespavosť, ktorá býva vedľajším prejavom depresie.

 

Výskumy preukázali najväčší efekt u ľudí trpiacich závažnou depresiou, predovšetkým potom z krátkodobého hľadiska. Ich stav sa v priebehu dvoch mesiacov terapie zlepší.

 

Antidepresíva vám tiež môžu pomôcť "rozlíšiť" skutočné myšlienky od tých depresívnych. Akonáhle lieky začnú zaberať, očakávajte tiež zvýšenie motivácie a zníženie strachu. Budete sa lepšie sústrediť a budete lepšie spať. Antidepresíva tiež pomôžu s chronickou bolesťou chrbta, šije a svalov.

 

Nevýhody antidepresív

 

V prípade užívania antidepresív sa - rovnako ako u všetkých ostatných liekov - môžu objaviť vedľajšie účinky, najmä v prvých mesiacoch užívania.

 

Môžu sa rozvinúť nespavosť, kožné vyrážky, bolesti hlavy, žalúdočnú nevoľnosť či hnačku. Tieto problémy bývajú ale dočasné a väčšinou odznejú.

 

Závažnejšia môže byť znížená schopnosť zrážania krvi v dôsledku zníženia koncentrácie serotonínu v krvných doštičkách (najmä ak užívate navyše aspirín alebo ibuprofén).

 

Niektoré antidepresíva môžu znižovať sexuálne libido, u mužov sa môže objaviť problém s ejakuláciou a u žien s orgazmom. Nevýhodou je tiež pravidelné užívanie liekov - vynechanie dávky by nemalo nastať.

 

Nie každý liek vám môže vyhovovať, takže spočiatku možno budete experimentovať s rôznymi značkami a druhmi. Niektoré druhy antidepresív (Nass) môžu spôsobiť priberanie na váhe, SSRI (sertralín) zase oploštenie emócií či takzvaný serotonínový syndróm (závažný stav vyvolaný nadmernou stimuláciou serotonínu).

 

Aké sú riziká neliečenej depresie?

 

Neliečená alebo nedostatočne liečená porucha veľmi výrazne znižuje kvalitu života a zhoršuje výkonnosť. Veľmi často vedie tiež k pracovnej neschopnosti a problémom v partnerskom vzťahu.

 

Neliečená depresia veľmi často vedie tiež k nadužívaniu alkoholu, ktorý aspon spočiatku príjemne uvoľňuje, ale v dôsledkoch môže viesť k závislosti.

 

V extrémnych prípadoch potom môže vyústiť až v samovraždu. Ak vám teda váš ošetrujúci lekár antidepresíva predpísal, je veľmi vhodné začať ich brať, lebo u vhodne zvolených liekov ich výhody jednoznačne prevažujú nad nežiaducimi účinkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies