Medzinárodný trestný súd začal vyšetrovať vojnové zločiny na Ukrajine

NETKY.SK • 3 Marec 2022, 06:12 • 2 min
Medzinárodný trestný súd začal vyšetrovať vojnové zločiny na Ukrajine

HAAG - Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu v stredu otvoril vyšetrovanie možných vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti alebo genocídy na Ukrajine, ku ktorým malo prísť od roku 2013. Vyšetrovanie sa bude zaoberať aj konfliktom, ktorý na Ukrajine vypukol po nedávnej ruskej invázii. Vojna vyhnala z krajiny už vyše milióna ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan uviedol, že súd začne vyšetrovanie na základe žiadosti o prešetrenie situácie na Ukrajine, ktoré ICC predložilo 39 krajín vrátane Slovenska. Je to proces známy ako postúpenie veci, píše AP.

 

„Toto postúpenie umožnilo mojej kancelárii začať vyšetrovanie situácie na Ukrajine od 21. novembra 2013 a ďalej. Do vyšetrovania sa tak zahrnú všetky minulé aj súčasné obvinenia z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy, ktorých sa dopustila akékoľvek osoba kdekoľvek na území Ukrajiny,“ uviedol Khan vo vyhlásení.

 

img

 

Hlavný prokurátor ICC ďalej uvádza, že začali zhromažďovať dôkazy. Britská vláda označila toto postúpenie veci za najväčšie v histórii Medzinárodného trestného súdu, ktorý sa spolieha na spoluprácu s krajinami na celom svete, píše televízia BBC.

 

Prečítajte si tiež: EÚ uvalí nové sankcie na Bielorusko. Majú jasný cieľ!

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v noci na štvrtok uviedol, že od začiatku ruskej invázie ušlo z Ukrajiny už milión ľudí. V krajine žije podľa zatiaľ posledných štatistík 44 miliónov obyvateľov.  Hovorkyňa UNHCR Shabia Mantoová v stredu uviedla, že takýmto tempom by sa odlev utečencov z Ukrajiny mohol stať zdrojom „najväčšej utečeneckej krízy tohto storočia“. Tento úrad OSN predpokladá, že Ukrajinu celkovo opustia až štyri milióny ľudí.

 

img

 

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zaznamenala úmrtie takmer 230 civilistov vrátane 15 detí, pričom predpokladá, že tento počet je v skutočnosti oveľa vyšší.

 

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva však už v nedeľu hlásilo úmrtie 352 civilistov, pričom v utorok oznámilo, že medzi obeťami je aj 16 detí, upozorňuje AFP. 

 

K téme: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusko reagovalo na žiadosť Turecka o vyslaní bojových lodí




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies