Vo veku 82 rokov zomrel herec Fritz Wepper. Diváci si ho pamätajú ako Harryho v legendárnom seriáli Derrick

NETKY.SK • 25 Marec 2024, 16:45 • 2 min
Vo veku 82 rokov zomrel herec Fritz Wepper. Diváci si ho pamätajú ako Harryho v legendárnom seriáli Derrick

BERLÍN - Nemecký herec a hviezda televíznych filmov Fritz Wepper, známy z legendárneho detektívneho seriálu Derrick, zomrel v pondelok (25. 3.) vo veku 82 rokov. S odvolaním sa na vyjadrenie Wepperovej manželky Susanne Kellermanovej o tom informoval nemecký denník Bild.

slovakia

left justify in out

Herec podľa nej zomrel „pokojne v spánku“ v pondelok predpoludním v hospici v Hornom Bavorsku. Rodák z Mníchova má s manželkou len 12-ročnú dcéru Filippu, píše Bild.

V nemeckom televíznom seriáli Derrick z obdobia rokov 1974 až 1998 stvárnil Wepper detektíva seržanta Harryho Kleina. V kultovej detektívke si zahral po boku Horsta Tapperta, ktorý stvárnil vrchného inšpektora Stephana Derricka.

 

Kriminálny asistent a plánovač

Herec, ktorý miloval dôslednosť, súkromne aj profesionálne. Od roku 1968 začal pracovať ako televízny policajt na ZDF po boku Erika Odeho vo filme Komisár. V roku 1974 prenechal rolu svojmu bratovi Elmarovi. Sám sa stal asistentom po boku Horsta Tapperta v seriáli „Derrick“, ktorý sa preslávil po celom svete. S Wepperom zostala nerozlučne spojená veta zo série ZDF, ktorá bola prerušená v roku 1998: „Harry, zober auto,“ aj keď to tak nikdy nebolo povedané. Originál hovoril: "Harry, potrebujeme auto - hneď."

V roku 2002 začala séria „For Heaven's Sake“ na ARD, ktorá mala mať špeciálne miesto vo Wepperovom srdci. Ako starosta Wolfgang Wöller sťažoval život sestrám z fiktívneho kláštora Kaltenthal. Svoju komediálnu stránku, schému a vtip mohol prežiť do sýtosti. Koniec série v roku 2021 ho preto veľmi sklamal. "Bola to rana pre štáb," povedal vtedy Wepper pre nemeckú tlačovú agentúru. Rád by pokračoval aj preto, že filmový tím tak miloval. Nakoniec to bolo smutné. "Boli tam slzy, vrátane mojich."

Pohreb v kimone

Wepper bol ale bojovník – aj po zdravotnej stránke. Mal operáciu srdca a zo všetkých síl bojoval proti rakovine. Opakovane ho museli ošetrovať v nemocnici. V roku 2021 prezradil, čo si myslel o svojej vlastnej smrti vo svojej autobiografii „Večný okamih“. „Prijal som, že raz zomriem. To ma ale znepokojuje. Nikto nechce bolestivý koniec," uviedol Wepper.

Sám Wepper nariadil opatrenia s jeho závetom a želaniami ešte v deň jeho pohrebu v rodinnom hrobe v Mníchove. „Chcem byť pochovaný vo svojom čiernom kimone, ktoré nosím na meditáciu,“ napísal vo svojej knihe. Chcel tiež nosiť budhistický náramok s drevenými korálkami, „oba ako symboly opustenia“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Radio 90 1, Foto: Radio 90 1 / DPA / Tobias Hase
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies