Výchova a domáce násilie: V akých podmienkach vyrastá budúci tyran?

NETKY.SK • 18 Február 2024, 17:40 • 2 min
Výchova a domáce násilie: V akých podmienkach vyrastá budúci tyran?

Čo robí z človeka tyran? Je to strach, trauma či rodinné zázemie? Ako sa dá zabrániť, alebo zmeniť tyranské správanie? V tomto článku sa dozviete o niektorých faktoroch, ktoré môžu ovplyvniť vznik a rozvoj tyranskej osobnosti.

slovakia

left justify in out

Tyran je človek, ktorý sa zmocňuje moci násilím, potláča slobodu a spravodlivosť, zneužíva svoje postavenie a manipuluje s ľuďmi. Ako sa taký človek stane tyranom? Aké sú jeho korene a motivácie? Existujú nejaké spoločné znaky alebo vzory, ktoré by nám pomohli rozpoznať a predchádzať vzniku budúcich tyranov?

Rodinné zázemie

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú osobnosť a správanie človeka, je jeho rodinné zázemie. Väčšina tyranov vyrastala v dysfunkčných, násilných, zanedbávaných alebo zneužívaných rodinách. Ich rodičia boli často sebeckí, neláskaví, necitliví, autoritatívni, krutí, nekonzistentní alebo psychicky chorí.

Tyranom nemusel byť len otec, ale aj matka, súrodenec, starý rodič alebo iný člen rodiny. Tyran sa tak naučil, že svet je nebezpečné a nepriateľské miesto, kde sa musí brániť, bojovať, podvádzať, ovládať a dominovať. Naučil sa, že emócie sú slabosť, že láska je podmienená, že dôvera je naivita, že súcit je zbytočný. Naučil sa, že jediný spôsob, ako získať rešpekt, obdiv, moc a bohatstvo, je byť bezohľadný, agresívny, ambiciózny a manipulatívny.

Spoločenské prostredie

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje vývoj tyranov, je spoločenské prostredie, v ktorom žijú. Tyrani často vyrastajú v nestabilných, chaotických, chudobných, utláčaných alebo konfliktných spoločnostiach. V takýchto podmienkach sa cítia ohrození, frustrovaní, znechutení, zúfalí alebo revoltovaní.

Hľadajú spôsob, ako zmeniť svoju situáciu, ako sa vymaniť z nepríjemnej reality, ako sa presadiť, ako sa stať vplyvnými, ako sa pomstiť tým, ktorí im ubližovali. Využívajú príležitosti, ktoré sa im naskytujú, ako napríklad politické krízy, sociálne nepokoje, vojny, revolúcie, náboženské hnutia, ideologické prúdy, médiá, propagandu, populizmus, nacionalizmus, rasizmus, fanatizmus, terorizmus alebo kriminalitu. Získavajú si podporu, sympatie, lojalitu alebo strach ľudí, ktorí sú nespokojní, zranení, zmanipulovaní, zneužití, zradení, zneistní, zaslepení alebo zfanatizovaní.

Psychologické vlastnosti

Posledným faktorom, ktorý ovplyvňuje vznik tyranov, sú ich psychologické vlastnosti. Tyrani majú často poruchy osobnosti, najmä narcistickú, antisociálnu, paranoidnú, sadistickú alebo megalomanskú.

Tieto poruchy sa prejavujú v nadmernej sebaláske, sebectve, arogancii, egoizme, grandióznosti, závisti, zášti, nenávisti, zlosti, agresivite, impulzivite, bezohľadnosti, neúcte, lži, podvode, manipulácii, vydieraní, zneužívaní, krutosti, násilí, pomste, závislosti, izolácii, podozrievaní, strachu, paranoji, ilúzii, fantázii, zbožňovaní, obdivovaní, podriadení, ovládaní, dominovaní, zotročovaní, zničení alebo zavraždení.

Strach ako hlavný motív

Jedným z najčastejších motívov, ktoré stoja za tyranským správaním, je strach. Strach z toho, že nie sú dostatočne dobrí, silní, múdri, či mocní. Strach z toho, že stratia kontrolu nad svojím životom, nad situáciou, alebo nad druhými ľuďmi. Strach z toho, že budú zranení, ponížení, odmietnutí, alebo opustení.

Strach z toho, že nebudú rešpektovaní, milovaní, alebo akceptovaní.
Tyrani sa snažia kompenzovať svoj strach tým, že sa prejavujú agresívne, dominantne, autoritatívne, alebo manipulatívne. Snažia sa kontrolovať všetko, aby mali pocit, že majú pod kontrolou svoj vlastný život. Snažia sa zastrašovať, ubližovať, alebo znevažovať druhých, aby sa cítili nadradení, silnejší, alebo lepší. Snažia sa získať moc, vplyv, alebo bohatstvo, aby sa cítili dôležití, rešpektovaní, alebo obdivovaní.

Strach je však zlý poradca. Tyrani si neuvedomujú, že tým, že sa správajú tyransky, si vytvárajú ešte väčší strach. Strach z toho, že prídu o to, čo získali. Strach z toho, že budú odhalení, potrestaní... Strach z toho, že budú osamelí, nenávidení, alebo nešťastní. Strach z toho, že budú musieť čeliť dôsledkom svojich činov.

Faktor číslo dva - trauma

Ďalším faktorom, ktorý môže prispieť k tomu, že sa človek stáva tyranom, je trauma. Trauma je psychické zranenie, ktoré vzniká v dôsledku prežitia alebo svedectva nejakej hroznej, násilnej, alebo nebezpečnej udalosti, ktorá ohrozuje život, zdravie, alebo integritu človeka. Trauma môže mať rôzne formy, ako napríklad zneužívanie, zanedbávanie, týranie, šikana, vojna, katastrofa, nehoda, atď.

Trauma môže mať vážne následky na psychiku a správanie človeka. Trauma môže spôsobiť, že človek sa cíti bezmocný, bezcenný, vinný, hanblivý, alebo zlý. Trauma môže spôsobiť, že človek sa stiahne do seba, izoluje sa, alebo sa upína k závislostiam. Silná trauma môže spôsobiť, že človek sa stane depresívny, úzkostlivý, paranoidný, alebo agresívny. Trauma môže spôsobiť, že človek sa stane tyranom.

Tyrani, ktorí prežili traumu, si často myslia, že svet je nebezpečné, nepriateľské, alebo nespravodlivé miesto, kde musia bojovať o prežitie. Tyrani, ktorí prežili traumu, si často myslia, že druhí ľudia sú hrozbou, nepriateľmi, alebo konkurentmi, ktorých musia zničiť, podrobiť, alebo ovládnuť. Tyrani, ktorí prežili traumu, si často myslia, že jediný spôsob, ako sa cítiť bezpečne, je byť silnejší, mocnejší, alebo bohatší, než ostatní.

Trauma je však možné liečiť. Tyrani, ktorí prežili traumu, si môžu uvedomiť, že ich minulosť nemusí ovplyvňovať ich prítomnosť, ani budúcnosť. Tyrani, ktorí prežili traumu, si môžu uvedomiť, že existujú iné spôsoby, ako sa vyrovnať so svojimi bolesťami, strachmi, alebo zlosťou. Tyrani, ktorí prežili traumu, si môžu uvedomiť, že môžu nadviazať zdravé, láskyplné, a rešpektujúce vzťahy s druhými ľuďmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: pomoctyranym.sk, interez.sk, zena.pravda.sk, zena.sme.sk; titulná foto: themindveda.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies