Východ Líbye si vymenoval vlastnú vládu

NETKY.SK • 4 November 2013, 16:13 • 2 min
Východ Líbye si vymenoval vlastnú vládu

BENGÁZÍ/TRIPOLIS - Lídri autonómneho hnutia na východe Líbye bohatom na ropu vymenovali v nedeľu vlastnú regionálnu vládu.

slovakia

left justify in out

Oznámenie je symbolickou ranou úsiliu slabej centrálnej administratívy v Tripolise, ktorá sa od leta snaží znovu otvoriť východné ropné prístavy a polia. Milície a kmene v nepokojnom regióne však žiadajú väčšie podiely na moci a ropnom bohatstve. Krok nemá žiadne praktické dôsledky, ale určite zhoršuje vzťahy medzi Východom a Tripolisom, ktorý predstavy Východu o vlastnej vláde odmieta.

Bezprávie sužuje veľké oblasti Líbye, odkedy povstanie v roku 2011 zvrhlo diktátora Muammara Kaddáfího. Centrálna vláda doteraz nebola schopná dostať pod kontrolu milície, ozbrojené kmene a radikálnych islamistov. Toto platí práve predovšetkým na východe Líbye, známej ako Kyrenaika, kde kmene, aktivisti a milície tlačili na vznik vlastnej administratívy. Lídri hnutia sa preto cez víkend stretli v malom meste Adždabíja pri prístave Brega, kde vyhlásili autonómnu vládu s viac než 20 ministrami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies