Výbor bude Šimkovičovej hlasovanie riešiť na budúci týždeň,o mandát prísť nemusí

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 15:31 • 2 min
Výbor bude Šimkovičovej hlasovanie riešiť na budúci týždeň,o mandát prísť nemusí

BRATISLAVA - Mandátový a imunitný výbor Národnej rady SR bude riešiť hlasovanie poslankyne Martiny Šimkovičovej za poslanca Rastislava Holúbeka (obaja nezaradení) na budúci týždeň. Hoci poslankyňa porušila rokovací poriadok, o mandát prísť nemusí. TASR to potvrdil predseda výboru Richard Raši (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Ide o porušenie paragrafu 135 rokovacieho poriadku, ktorý hovorí o hlasovaní za iného poslanca. Výbor zvolám na budúci týždeň, v stredu alebo vo štvrtok," uviedol pre TASR Raši. Dovtedy si vyžiada všetky záznamy a informácie o tom, kedy k hlasovaniu došlo, pri akom zákone a ďalšie.

 

Výbor najskôr nerozhodne o sankcii, iba o tom, či voči Šimkovičovej začne konanie a pozve ju prípad vysvetliť. Za porušenie zákona hrozí poslankyni pokarhanie a pokuta do výšky 1000 eur, ale aj výzva parlamentu na vzdanie sa poslaneckého mandátu. Výbor samotný jej kreslo vziať podľa Rašiho nemôže.

 

"Výbor môže prijať uznesenie, ktorým odporučí Národnej rade vyzvať poslankyňu Šimkovičovú, aby sa vzdala mandátu," vysvetlil predseda výboru. Ak by takého uznesenie výbor prijal, ešte stále Šimkovičová o mandát prísť nemusí. O tom, či akceptuje prípadnú výzvu parlamentu, alebo nie, rozhodne sama.

 

Šimkovičovú dnes na vzdanie sa mandátu vyzvalo hnutie Sme rodina, ktoré tiež informovalo o jej hlasovaní za Holúbeka. Poslankyňa sa k hlasovaniu priznala, označila ho za nováčikovskú chybu, ale mandátu sa vzdať nemieni.

 

"Mandátu sa nevzdám. Išlo o hlasovanie o prívesných vozíkoch, na ktorom sme sa celé hnutie vopred dohodli, že hlasujeme za. Kolega bol spravodajca a zabudol si kartu, keďže rečnil z pultu. Rukou ukázal, že hlasuj. A ja si plne priznávam svoju nováčikovskú chybu, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík," odpovedala TASR Šimkovičová s tým, že za chybu sa bude zodpovedať.

 

Podobný prípad sa stal v roku 2009, kedy vtedajšia opozičná poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová hlasovala za svoju stranícku kolegyňu Tatianu Rosovú. Radičová si uznala chybu a vzdala sa poslaneckého mandátu. Mandátový a imunitný výbor tak prípad riešiť nemusel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies