Britský premiér zvolal na utorok summit G7 o Afganistane

NETKY.SK • 22 August 2021, 17:27 • 2 min
Britský premiér zvolal na utorok summit G7 o Afganistane

LONDÝN - Virtuálny summit vedúcich predstaviteľov krajín G7 o situácii v Afganistane sa uskutoční v utorok. V nedeľu o tom informoval britský premiér Boris Johnson.

slovakia

left justify in out

 

 

"Je životne dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo spolupracovalo s cieľom zaistiť bezpečné evakuácie, predísť humanitárnej kríze a pomôcť afganskému ľudu udržať si pokrok dosiahnutý za posledných 20 rokov," napísal Johnson na Twitteri.

 

Spojené kráľovstvo v súčasnosti predsedá skupine G7, ktorá združuje Spojené štáty, Veľkú Britániu, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanadu a Japonsko.

 

Západní spojenci sú terčom rastúcej kritiky za chaotickú situáciu v afganskej metropole Kábul, odkiaľ sa pokúšajú utiecť tisíce Afgancov i cudzincov po tom, čo sa v krajine opäť dostalo k moci hnutie Taliban.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár odmieta poskytnúť azyl afganským utečencom! Hovorí, že sú neintegrovateľní

 

Evakuačná akcia

Očakáva sa, že jednou z hlavných tém utorkového rokovania bude aj možné predĺženie evakuačnej operácie, ktorá sa má podľa Spojených štátov skončiť 31. augusta.

 

Predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v sobotu uviedol, že evakuovať všetkých Afgancov, ktorí pomáhali spojeneckými silám a ich rodiny, je do konca augusta nemožné. Británia a iné krajiny navyše už naznačili, že by možné predĺženie konečného termínu podporili.

 

Britské ministerstvo obrany v nedeľu bez uvedenia bližších podrobností oznámilo, že v chaotickej tlačenici okolo letiska prišlo v dave o život sedem afganských civilistov.

 

Situácia v okolí Medzinárodného letiska Hámida Karzaja i na ňom samotnom zostáva naďalej mimoriadne ťažká a náročná na zvládanie, píše v komuniké britský rezort obrany, aj keď zodpovední činitelia robia všetko, čo je v ich silách a možnostiach, aby zhromaždeným ľuďom zaistili bezpečnosť.

 

Letisko v Kábule je momentálne pre tisícky Afgancov ešte stále nádejou, ako uniknúť talibom, ktorí v rámci svojho doslova bleskového vojenského postupu naprieč územím krajiny vstúpili pred týždňom aj do afganského hlavného mesta.

 

Mohlo by vás zaujímať: Američania v Afganistane zlyhali, tvrdí Putin. Do Washingtonu poslal tvrdý odkaz!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies