Vtáky zjedia denne stovky kúskov plastov

NETKY.SK • 23 Máj 2020, 14:15 • 2 min
Vtáky zjedia denne stovky kúskov plastov

Vtáky žijúce na brehoch riek zjedia denne stovky malých plastových fragmentov. Podľa vedcov je to jasný dôkaz toho, že plastový odpad v riekach sa dostáva do divej prírody a posúva sa potravinovým reťazcom. Vyplýva to zo štúdie, ktorej výsledky publikovali v žurnále Global Change Biology.

slovakia

left justify in out

Plastami kŕmia aj svoje mláďatá
Výskumníci z Cardiff University sa zamerali na plastový odpad nájdený v telách vtákov známych ako vodnáre, ktoré sa ponárajú do riek, kde lovia vodný hmyz. "Tieto vtáky denne zjedia stovky kúskov plastov," skonštatoval Steve Ormerod z Cardiff University a dodal, že tento materiál dávajú aj svojim mláďatám.

 

img

 

Mikroplasty obsahuje aj hmyz
Predchádzajúci výskum pritom podľa BBC ukázal, že polovica hmyzu v riekach južného Walesu obsahuje mikroplasty. "V dôsledku toho, že je kontaminovaná taká veľká časť riečneho hmyzu, je neodvratné, že znečistenú korisť skonzumujú ryby, vtáky a ďalšie predátory - toto je však prvý raz, keď sa tento typ transferu prostredníctvom potravinového reťazca jasne potvrdil u voľne žijúcich riečnych zvierat," doplnil spoluautor štúdie Joseph D'Souza.

 

img

 

Najviac plastov zjedia vtáky, ktoré žijú v blízkosti miest
Vedci preskúmali trus a vývržky vodnárov žijúcich pri riekach od Brecon Beacons po Severn Estuary. Mikroplasty našli v zhruba polovici zo 166 vzoriek, ktoré odobrali dospelým jedincom aj mláďatám na 14 z 15 lokalít. Najvyššiu koncentráciu pritom zaznamenali v mestských lokalitách. Následné prepočty ukázali, že vodnáre spolu s hmyzom denne skonzumujú asi 200 malých fragmentov plastov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona