V kolumbijskej Bogote pochodovalo vyše 100.000 ľudí za práva LGBTQ komunity

NETKY.SK • 3 Júl 2023, 10:45 • 2 min
V kolumbijskej Bogote pochodovalo vyše 100.000 ľudí za práva LGBTQ komunity

BOGOTA - V kolumbijskom hlavnom meste pochodovali ľudia za práva LGBTQ komunity. Zúčastnilo sa vyše 100.000 ľudí, vrátane primátorky Lopezovej, ktorá je zároveň prvou ženou v tejto funkcii, otvorene sa hlásiacou k lesbickej orientácii.

slovakia

left justify in out

Vyše 100.000 ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na pochode za práva LGBTQ komunity v kolumbijskom hlavnom meste Bogota, ktorý bol doposiaľ najväčším v dejinách tejto latinskoamarickej krajiny. Oznámila to primátorka Bogoty Claudia Lopezová, ktorá je zároveň prvou ženou v tejto funkcii otvorene sa hlásiacou k lesbickej orientácii, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Pred 40 rokmi bolo na prvom Pride 30 ľudí, dnes je nás vyše 100.000! Najväčší pochod v dejinách!" napísala Lopezová v príspevku na Twitteri. Primátorka vystúpila aj na samotnom pochode. V parku Simona Bolívara v centre mesta sa prihovorila účastníkom mávajúcim dúhovými vlajkami. Uviedla, že príslušníci LGBTQ komunity budú takéto pochody za rovnosť "s hrdosťou" usporadúvať aj naďalej, pretože majú ako občania "rovnaké povinnosti" a dožadujú sa teda "aj rovnakých práv".

 


Obdobné sprievody sa v nedeľu konali aj v ďalších kolumbijských mestách, vrátane Medellínu, Cali a Barranquilly. LGBTQ komunita je v Kolumbii častým terčom násilia: len vlani tam bolo zabitých najmenej 39 jej členov. Úrad kolumbijského ombudsmana v marci oznámil, že z 394 prípadov "násilia prameniaceho z predsudkov", ktoré sa vlani vyšetrovali, bolo 238 namierených proti transrodovým osobám, 61 proti lesbickým ženám, 123 proti homosexuálnym mužom a 21 proti bisexuálnym osobám. Ľudskoprávny aktivista Danilo Huertas, ktorý sa zúčastnil na pochode v Bogote, ho označil za "spomienku na všetkých ľudí, ktorí sa stali obeťami" násilia pre svoju sexuálnu orientáciu. Zároveň podľa neho išlo aj o oslavu pokroku, aký sa v krajine v tomto smere podarilo dosiahnuť. "Vnímanie ľudí sa mení a to veľa znamená," povedala AFP aj ďalšia z účastníčok pochodu, podnikateľka Camila, ktorá podľa vlastných slov chodí na tento pochod už 11 rokov, ale podobne hojnú účasť ako teraz už dlho nezažila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Gay Travel 4u
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies