Spisovateľ Daniel Hevier počas epidémie učí deti bez školy

NETKY.SK • 19 Marec 2020, 07:04 • 2 min
Spisovateľ Daniel Hevier počas epidémie učí deti bez školy

Daniel Hevier je predovšetkým známy ako spisovateľ. Z jeho lásky k písmenám a literatúre však vyplývajú aj iné aktivity, vďaka ktorým si získava obdiv a sympatie. Na sociálnej sieti nielen komunikuje, ale sledovateľov aj povzbudzuje, vyjadruje sa k aktuálnym témam a všetko to robí s pokorou, múdrosťou a pochopením pre rôznorodosť v spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Nehanbí sa
Navyše sa vonkoncom nehanbí za vieru v Boha, v jeho príspevkoch sa neraz nachádza zmienka o najvyššom a o tom, ako jeho pečať možno vidieť všade, kamkoľvek oko dovidí.

 

img

 

Otvorený list rodičom
Ľahostajným ho nenecháva ani situácia, za ktorej zhoršenie je zodpovedný koronavírus. Napísal otvorený list rodičom, pričom do viet vylial súcit a podelil sa o spôsob, ako sa na terajšok pozerajú jeho oči.


„Drahí rodičia detí, ktoré ostali doma zo školy,
dovoľujem si vás osloviť v týchto dňoch, ktoré sú pre nás všetkých také nečakané a zložité. Vaše deti ostali doma zo škôl, a vy hľadáte spôsob, ako zosúladiť ich vzdelávanie s bežnou prevádzkou rodiny, starosťami o existenciu i vašimi dospeláckymi problémami. Chcem vás uistiť, že vám veľmi rozumiem, že vás chápem, že som presvedčený o vašej múdrosti a láske k deťom a že som pripravený pomôcť vám v tejto chvíli. Oslovujem vás nielen ako spisovateľ (možno aj vašich) detí, ako autor kníh, s ktorými ste sa (možno) stretli aj vy. Sám som otec a dve z našich detí sú teraz v zahraničí. Ako radi by sme ich v týchto dňoch mali nablízku," prihovára sa Daniel Hevier, pričom tvrdí, že hoci vekom je dospelý, v srdci stále prechováva chlapča. Spomína na to, aké otrasy napomohli formovať minulú generáciu a je si istý, že súčasná epidémia zo spomienok nevymizne. Nádeja sa však, že to bude skúsenosť, ktorá mládež poznačí v dobrom, a že vďaka nej porastie v schopnosti vzájomne si pomáhať a rozvinie jej odvahu.

 

Učí aj bez školy
Aby ukázal, že nielen píše, ale aj koná, spustil cyklus lekcií, ktoré by mali prispieť k tomu, že v karanténe sediaci školák nezlenivie a bude môcť sústrediť pozornosť na získavanie vedomostí. Videá zverejňuje na youtube postupne a jeho hravá forma vyučovania zaiste nadchne aj toho, ktorý už nie je povinný navštevovať vzdelávaciu inštitúciu.


 

Trochu smutná gramatika
Je jasné, že tým mladším sa treba prispôsobiť v jazyku a tiež by sa nemalo zabúdať na obsah, nech je taký, aby, takpovediac, ťal do živého. Preto sa Daniel Hevier púšťa do vysvetľovania a berie si za predmet slovo rúško. Je to trochu smutná gramatika, ale aj tak je potrebná.


Milý čitateľ,
vedz teda, že rúško je stredného rodu, a ak si si nie istý, ako ho správne vyskloňovať v množnom čísle, spomeň si, napríklad, na iné výrazy (bruško, uško...).


 

Domáce úlohy
Áno, je to síce nie veľmi obľúbené, ale na domáce úlohy si pamätá aj Daniel Hevier. A aj on nejakú vo videu dá, ale bude taká zaujímavá, že si ju sledovateľ urobí viac ako rád.


Veď hovorí sa niekde o autorovi fixky a vie niekto, z koho iniciatívy sa objavili prvé nožnice?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies