Posádka ISS nie je v ohrození života, unikajúci kyslík zo stanice sa podarilo opraviť

NETKY.SK • 18 Október 2020, 8:57 • 2 min
Posádka ISS nie je v ohrození života, unikajúci kyslík zo stanice sa podarilo opraviť

MOSKVA - Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) opravila systém výroby kyslíka v ruskom segmente ISS, ktorý je už plne funkčný.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačové oddelenie ruskej štátnej vesmírnej spoločnosti Roskosmos. Zariadenie Electron-VM, ktoré je umiestnené v module Zvezda v ruskom segmente ISS, nefungovalo od stredy.

 

Poškodenie odhalilo vrecko od čaju

Astronautom sa pritom podarilo identifikovať miesto, kde došlo k poškodeniu zariadenia vďaka čajovému vrecúšku, ktoré v kabíne nechali lietať. Keďže tam panuje stav beztiaže, vrecko sa pohybovalo s prúdom únikajúceho vzduchu.

 

Na základe kamerového záznamu tak dokázali určiť, kde k úniku dochádza. Ako dočasné riešenie tak astronauti na pár dní malú prasklinu prelepili lepiacou páskou

 

img

 

Súvisiaci článok: Miesto úniku vzduchu na ISS bolo nájdené vďaka čajovému vrecúšku

 

Astronauti sú mimo ohrozenia života

Roskosmos ubezpečil, že posádka ISS sa neocitla v ohrození života, keďže na ISS sú zásoby kyslíka a v americkom segmente Tranquility sa nachádza zariadenie plniace rovnaký účel.

 

Súvisiaci článok: Miesto úniku vzduchu na ISS bolo nájdené vďaka čajovému vrecúšku

 

Systém Electron-VM je schopný produkovať 25 až 160 litrov kyslíka za hodinu a ďalších 50 až 320 litrov vodíka za hodinu. Princíp činnosti je založený na elektrolýze vody s alkalickým elektrolytom v prietokovom elektrolyzéri, pri ktorej sa v zmesi oddelí plyn a kvapalina.

 

TASS dodal, že v apríli 2010 trvalo posádke ISS niekoľko dní, kým opravila poruchu tohto systému.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona