Vtáčia chrípka sa dostala už aj na pevninskú Antarktídu. Vedci sa obávajú prenosu ochorenia na tučniaky

NETKY.SK • 27 Február 2024, 12:18 • 2 min
Vtáčia chrípka sa dostala už aj na pevninskú Antarktídu. Vedci sa obávajú prenosu ochorenia na tučniaky

Vedci potvrdili prvé prípady vtáčej chrípky na pevninskej Antarktíde. Vírus H5N1 našli u dvoch uhynutých vtákov nazývaných chaluhy blízko argentínskej vedeckej výskumnej stanice Primavera. Medzi výskumníkmi preto narastajú obavy o kolónie tučniakov.

slovakia

left justify in out

Mŕtve vtáky z pevninskej Antarktídy našli argentínski vedci, ktorí ich následne poslali výskumníkom z Centra molekulárnej biológie Severo Ochoa v Madride. „Problémom je, ako dlho bude trvať, kým sa choroba prenesie na ďalšie druhy, ako sú tučniaky. Musíme to sledovať,“ uviedol pracovník Španielskej národnej rady pre výskum (CSIC) Antonio Alcamí.

„Obávam sa, že k prenosu na tučniakov pravdepodobne dôjde. Chaluhy žijú celkom blízko, takže je k tomu veľa príležitostí,“ uviedol Alcamí.

„Ak vírus začne spôsobovať masový úhyn v kolóniách tučniakov, mohlo by to znamenať jednu z najväčších ekologických katastrof modernej doby,“ opísali vedci v štúdii z minulého roka. Výskumníci vtáčiu chrípku už vlani zaznamenali u tučniakov žijúcich v subantarktických oblastiach.

„Tento objav prvýkrát dokazuje, že vysoko patogénny vírus vtáčej chrípky sa dostal na Antarktídu. A to napriek vzdialenosti a prírodným bariéram, ktoré ju oddeľujú od ostatných kontinentov,“ uviedla španielska vláda v správe.

Podľa údajov Vedeckého výboru pre výskum Antarktídy boli ďalšie podozrivé prípady hlásené aj u ďalších vtákov, konkrétne u chaluhy subantarktickej, chaluhy antarktickej a racka južného v zátoke Hope Bay.

Ochorenie sa v oblasti šíri pravdepodobne prostredníctvom sťahovavých vtákov. Predpokladá sa, že epidémia vírusu H5N1 zabila od roku 2021 milióny voľne žijúceho vtáctva po celom svete a teraz sa rozšírila na všetky svetadiely okrem Oceánie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / The Guardian, Foto: Veda na dosah - CVTI SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies