Typy paliet a ich výhody

NETKY.SK • 26 Február 2019, 13:05 • 2 min
Typy paliet a ich výhody

Bez dôležitej prepravy tovaru by ste dnes veľa obchodov zrejme neuzavreli. Okrem vhodného spôsobu prepravy však budete na zaistenie maximálnej spokojnosti a kvality potrebovať aj kvalitné a pevné palety.

slovakia

left justify in out

Druhov paliet, ktoré sa na transport tovaru využívajú, existuje ale viacero, napríklad využíva IBCS, europalety a industriepalety. Ponuka jednotlivých prepravcov sa ale môže líšiť a každý typ má svoje výhody aj nevýhody. Všetko ale závisí od druhu prepravovaného tovaru.

 

Europalety

 

Drevené palety, ktoré nájdete aj v ponuke prepravnej spoločnosti Elumatrans, sú vhodné na opakované používanie a ich ďalšou nemenej dôležitou výhodou je, že sú štvorcestné. To znamená, že nízkozdvižným vozíkom sa dajú nabrať zo všetkých strán a paletu potom nie je potrebné otáčať.

 

Dôležité pre využitie je označenie palety:

  • AV – sú nové alebo minimálne využívané palety;
  • A - paleta vhodná pre potravinárstvo, bez závad;
  • AB – vhodné pre menšie poškodenia (odratie), ktoré nemajú vplyv na nosnosť;
  • B - palety využívané dlhšiu dobu, môžu byť zašlé s menšími poškodeniami, ktoré nemajú vplyv na ich nosnosť;
  • C - používané palety s konštrukčným poškodením, ktoré zníži max. nosnosť o 40 %.

Používajú sa aj drevené palety, ktoré sú dvojcestné, ale aj také s ktorými nie je možné manipulovať pomocou vysokozdvižného vozíka. Dobré je spomenúť aj to, že nosnosť drevených paliet sa pohybuje od 300 kg do 1 000 kg.

 

Kontajnery a plastové palety

 

Na transport tovaru sa využívajú aj kontajnery, IBCS a plastové palety. Výhodou kontajnerov s vekom je to, že sa dajú použiť na prepravu tovaru a materiálu, ktorý je potrebné chrániť pred poveternostnými vplyvmi, prachom, vlhkosťou či poškodením. Niektoré boxy pritom spĺňajú aj požiadavky na prepravu potravín.

 

IBC plastové nádrže v kokovej klietke sú určené na transport kvapalín. Presný typ závisí od vlastností kvapaliny, z ktorých niektoré sú vhodné aj na transport nebezpečných alebo horľavých látok. S IBC kontajnermi je možné manipulovať za pomoci nízkozdvižného vozíka. Ich objem je od 640 l do 1 250 l.

 

Ponuka je široká a zrejme konkrétny typ prepravovaného tovaru bude rozhodovať o tom, čo si z nej vyberiete, a ktorá prepravná spoločnosť vám dokáže všetky a konkrétne požiadavky splniť. Dovolíme si ale tvrdiť, že jedine s Elumatrans to bude naozaj jednoduché.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies