VšZP skončí rok s niekoľkomiliónovým ziskom

NETKY.SK • 11 December 2015, 18:05 • 2 min
VšZP skončí rok s niekoľkomiliónovým ziskom

BRATISLAVA - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) by mala skončiť rok v pluse päť miliónov eur. Ku koncu októbra mala kladný hospodársky výsledok 4,2 milióna eur, informoval dnes šéf poisťovne Miroslav Vaďura. Tohtoročný plán dosiahnuť päťmiliónový zisk poisťovňa podľa jeho slov naplní. Vlani skončila VšZP v pluse vyše 12 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Starý dlh štátnej poisťovne, ktorá je najväčšou na trhu, dosahoval na konci októbra 51,5 milióna eur. Vlani sa ho podarilo medziročne znížiť o 39 miliónov na 69 miliónov eur na konci roku. Na jeho ďalšie znižovanie sa použije časť peňazí z tohtoročného zisku. Desať percent z neho pôjde do rezervného fondu, ktorý sa má následne celý rozpustiť za účelom znížiť starý dlh. Vaďura avizoval, že na konci roka by tak jeho výška mala dosiahnuť 46,5 milióna eur.

 

VšZP v tomto roku poslala viac peňazí do nemocníc (plus 39 miliónov eur) aj do ambulancií (plus 47 miliónov eur). Ďalšie peniaze by podľa šéfa odboru stratégie VšZP Martina Kundráta mohla priniesť lepšia preskripcia liekov. Kým česká Všeobecná zdravotní pojišťovna má ročné náklady na lieky na jedného poistenca vo výške 129 eur, VšZP v priemere platí 192 eur. Ak by sa táto suma podarila znížiť aspoň o 30 eur, prinieslo by to asi 100 miliónov eur a ceny za výkony v ambulanciách by mohli stúpnuť o 30 percent.

 

Štátnej poisťovni sa podarilo v tomto roku znížiť o 67 percent počet pacientov čakajúcich na plánovanú operáciu. V októbri na operáciu čakalo necelých 2900 ľudí. Podľa Kundráta ide o historicky najmenší počet čakajúcich poistencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies